Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Paroubka nechává 90 tisíc podpisů v klidu. Šinágla nekomentuje

Paroubka nechává 90 tisíc podpisů v klidu. Šinágla nekomentuje
zdroj: tisková zpráva

Muž, který by se podle šéfa ČSSD měl dát vyšetřit, ze svého tažení neustupuje. Za odstoupení Jiřího Paroubka z politiky sehnal téměř devadesát tisíc podpisů.

Nepřestanu, dokud Jiří Paroubek neopustí politiku, tvrdí aktivista Jan Šinágl. Před čtyřmi roky mu kvůli tomu předseda sociálních demokratů doporučil návštěvu lékaře. Nyní je ovšem pod Šináglovou peticí „za odstoupení Jiřího z Paroubka z politických funkcí" podepsáno téměř devadesát tisíc lidí.

"Já na to neříkám nic. Je to jeho právo," řekl Paroubek ParlamentnímListům.cz s tím, že se o aktivitách známého stěžovatele nehodlá bavit.

Zato Šinágl je spokojený. „Kolik má ČSSD členů, dvacet tisíc? Tady je devadesát tisíc jmen lidí, kteří mají Jiřího Paroubka dost," řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Proti tomu ale stojí přes 1,7 milionu hlasů, které voliči dali sociálním demokratům v posledních sněmovních volbách. Přitom právě za vypjaté atmosféry Paroubkova povolebního projevu na jaře 2006 začal Šinágl podpisy sbírat.

Odborníci: Šinágl politickou mapu nezmění

"Pan Šinágl je velmi aktivní člověk, rozesílač různých mailů, článků, podpisových archů. V tomto smyslu oceňuji jeho vytrvalost," komentuje pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie.

Spolu s Josefem Mlejnkem se shoduje, že ale Šináglova petice politickou mapu v Česku nezmění. "Počet podpisů mě ani nepřekvapuje, protože v části veřejnosti je Jiří Paroubek skutečně velmi nepopulární. Na voliče ČSSD to ale bude mít ale nulový efekt," dodal Mlejnek.

Dopad petice na jarní volby bude tedy podle politologů podobný jako u vajíčkových útoků, kterým musel Paroubek čelit před půl rokem.

Šinágl dodal, že se s peticí do sněmovny nechystá, protože jeho listina k tomu nemá náležité zákonné předpoklady. "Petiční výbor by ji i tak mohl jen vztí na vědomí. Jejím smyslem je dát prostor k vyjádření," řekl.

Podle aktivisty podepsalo petici od června 2006 do dnešního dne 88374 lidí. Nejnovější podpis přitom přibyl prvního ledna 2010.

Šinágl vs. Paroubek

Šinágl se do šéfa ČSSD pustil už po nevydařeném zásahu policistů proti návštěvníkům technoparty na Tachovsku v roce 2005, kdy Paroubek z pozice premiéra hájil svého ministra vnitra Františka Bublana.

Za svou aktivitu si vysloužil od Lidového domu dopis: „Pane Šinágle, netrpíte po ránu závratěmi? Jestli ano, nechte se prohlédnout. S pozdravem Jiří Paroubek."

V témže roce byl notorický "potížista" zatčen na prvomájovém srazu komunistů, kde ho někdejší předseda Miroslav Grebeníček KSČM nazval primitivem, za což se pak musel omluvit. Kromě toho Šinágl stojí za slogany „KSČSSD" a také například za peticí, která žádá demisi prezidenta Václava Klause.

www.parlamentnilisty.cz