Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Paroubek v ČT: Vláda vydrží tak rok. Sobotka s Babišem by se měli vyměnit

Paroubek v ČT: Vláda vydrží tak rok. Sobotka s Babišem by se měli vyměnit
Jiří Paroubek | zdroj: Isifa.com

Expremiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21) má jasno. Vláda podle něj vydrží tak rok, ale prezidentovi Miloši Zemanovi se nepodaří Česko posunout k poloprezidentskému systému. Hlava státu navíc v jednu chvíli byla až příliš netrpělivá a výsledky přílišného spěchu vidíme kolem sebe. Vyjádřil se také k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a Michalu Haškovi (ČSSD). Stranou jeho pozornosti nezůstala ani fotovoltaika a zásah na Úřadu vlády.

Expremiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21) byl hostem pátečního Hyde Parku České televize. Dřívější předseda ČSSD oznámil, že hodlá změřit své síly s dalšími politiky v květnových eurovolbách. V pořadu však byla řeč nejen o nich.

Mělo to být obráceně, Babiš premiérem a Sobotka ministrem financí

Na prvním místě expremiér prozradil, že by dal důvěru vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), pokud by byl poslancem. Je totiž přesvědčen, že vládu bylo možné sestavit jen na půdorysu, na kterém postavena byla. „Ať jsou lidovci, jací chtějí, tak je tam nová generace,“ podotkl Paroubek s tím, že tato strana má budoucnost. Bude se ale rozcházet pozice dvou nejsilnějších stran. Jedna bude posilovat, to jest ANO, a jedna bude oslabovat, to je sociální demokracie,“ podotkl Paroubek.

Míra onoho posilování a oslabování bude indikátorem toho, zda vláda vydrží po celé čtyři roky. Pokud ministr financí Andrej Babiš sezná, že jsou pro něj volby výhodnější, Sobotkova vláda obratem skončí. Podle mě vydrží rok, rok a půl, poznamenal Paroubek. Podle něj by možná vládě prospělo, kdyby se role Sobotky a Babiše otočily, protože Sobotka rozumí financím, zatímco Babiš ne, ale na druhou stranu je to vynikající manažer.

Sobotkovy silné a slabé stránky

Následně se vyjádřil k silným a slabým stránkám Bohuslava Sobotky. Podle Paroubka je to kvalitní a velmi pracovitý politik. Na straně druhé je to muž, který se již delší dobu pohybuje pouze v politice a Paroubek proto pochybuje o tom, zda bude Sobotka řídit dobře fungující stát, pokud přesně neví, jak vypadá život „obyčejných lidí“.

Došlo také na hodnocení nových hnutí, jako jsou ANO a Úsvit přímé demokracie. Společnost se podle Paroubka diferencuje, což mimo jiné znamená, že ČSSD nemůže dosáhnout tak dobrých volebních výsledků, jako dříve. Na místo velkých stran nastupují uskupení reprezentující zájmy určitých skupin, které se necítí být reprezentovány „tradičními stranami“.

Zradila ČSSD voliče?

Expremiér si však rozhodně nemyslí, že by ČSSD uzavřením koalice zaprodala svůj program. Vláda je zkrátka výsledkem koaličních dohod. ČSSD však v jejich rámci obsadila ne tak silná ministerstva. Dalším problémem vlády je fakt, že do ministerských křesel zasedli lidé, kteří se v politice zatím nevyznají. Buď se naučí plavat, nebo se utopí, poznamenal k tomu dále Paroubek. Zkritizoval např. rozhodnutí ministryně spravedlnosti Heleny Válkové z ANO, která se rozhodla odvolat generálního ředitele věznic.

Poněkud skeptický byl také k síle opozičních stran. TOP 09 se podle Paroubka musí bát hloubkových kontrol ministra Babiše na resortu financí. ODS už se podle něj nevzpamatuje ze stávající katastrofy a komunisté se dál budou vymezovat na levici, aby si udrželi své voliče.

Následně důrazně odmítl tezi, kterou čas od času pronášejí lidovci, že totiž Paroubek jako premiér obcházel v řadě věcí koalici, což bylo podle KDU-ČSL nefér. Expremiér zdůraznil, že důsledně dodržoval koaliční smlouvu a body, které nebyly v koaliční smlouvě upraveny, řešil, jak uznal za vhodné.

Zdroje: