Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Paroubek se zastal Řeků proti Klausovi. Nejsou líní. Dluhy dělá pravice

Paroubek se zastal Řeků proti Klausovi. Nejsou líní. Dluhy dělá pravice
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Prezident Václav Klaus se obul do Řecka. Do demokratické a spojenecké země, která je s naší republikou v mimořádně přátelských vztazích. Do Řecka jezdí ročně asi půl milionu Čechu na dovolenou, v době diktatury plukovníků Československo otevřelo Řekům náruč a mnoho jich tu získalo azyl. Nicméně Klausovi připadají Řekové líní. Sedí prý pod cypřiši a popíjejí ouzo. Podle expředsedy ČSSD a bývalého premiéra Jířího Paroubka je pan prezident poslední dobou poněkud mimo, ale na druhou stranu opravdu perlí.

V rozhovoru pro Právo Klaus uvedl, že Evropská unie neudělala dobře, když lákala ke vstupu Řecko, i když tušila, v jakém stavu je jeho hospodářství. Doslova pak uvedl: „Neviním Řeky. Každá země by mohla sama volit, zda bude žít na půl plynu, čtvrt plynu nebo na plný plyn svých možností. Sama by mohla říct: My budeme víc hodin sedět ve stínu pod cypřiši a popíjet si ouzo, anebo víc pracovat."

Čisté a špinavé peníze, to je jedno

Jiří Paroubek, který má v Řecku přátele a jeho žena Petra tam i nějakou dobu žila byl prezidentovým vyjádřením šokován. „Musím říct, že pan prezident Klaus v poslední době opravdu perlí. To je síla. Označit Bártu za příklad k následování s jeho neotřelou praxí obálkové metody a smiřování vyžaduje mimořádnou velkorysost, nebo spíše nestoudnost. Ale co čekat od člověka, který nevidí rozdíl mezi čistými a špinavými penězi," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Paroubek.

Vyjádření o Řecích, kteří pijí ouzo pod cypřiši je podle Paroubka sprosté a především nepravdivé. „Pokud Klaus hledá viníka enormní zadluženosti Řecka, měl by se nejdříve obout do jeho politických elit, na prvém místě jemu ideově blízké Nové demokracie, která Řecko do této situace dostala. A možná by mohl zmínit i naši situaci. Za čtyři a půl roku své existence česká pravicová vláda zvýšila dluh republiky o 650 miliard," prohlásil Paroubek.

Poškozuje postavení republiky

Řecká média si v komentářích jeho výroků neberou servítky. Například zpravodajský web kentrinews. gr. o Klausovi píše jako o „známém rasistovi a protievropském prezidentovi". „Je to velmi egocentrický člověk a rád provokuje," řekl o Klausovi profesor aténské univerzity Loukas Tsoukalis. „Výroky hlavy státu se prostě všude berou vážně," komentoval to ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.  

Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek byl Klausovými výroky na adresu Řecka zděšen. „Prezident nemůže v žádném případě postupovat urážlivě na adresu jiných zemí. Vážně tím poškozuje postavení České republiky. Výrok o potrefené huse je nepřijatelnou nejapnou invektivou," sdělil pro ParlamentiListy.cz Zaorálek.

Klaus je provokatér

Řecký premiér Jorg Papandreu reagoval ostře. „S velkým smutkem jsem si poslechl českého prezidenta Václava Klause, který je dobře známým Antievropanem, ale který nyní chce vyjadřovat svoje populistické antievropanství tím, že uráží Řeky," řekl. Klaus si za svým výrokem stojí. „Myslím, že není potřeba, abych se vyjadřoval k reakci řeckého premiéra. Potrefená husa se ozvala," řekl prezident.

Klaus s oblibou provokuje. Jeho názory na globální oteplování víceméně nikoho nezajímají, ale zná i jiné způsoby, jak se zviditelnit. Jeho krádež pera v Chile obletěla svět a naši zemi udělala obrovskou reklamu.

„Václav Klaus je provokatér, který v zahraničí dělá ostudu, vykládá nesmysly a je trapný. Stydím se za něj. Stydím se za svého prezidenta. Prezident by měl požívat přirozené autority a autorita lidí, kteří ho obklopují, by od té jeho autority měla být odvozena. Když tito poradci něco řeknou, mělo by to mít váhu, protože i oni jsou vnímáni jako reprezentanti té země. A tito lidé blábolí jeden nesmysl za druhým," řekl pro magazín MFDnes bývalý místopředseda vlády Martin Bursík, jehož prastrýc byl blízkým přítelem Jana Masaryka, syna prezidenta Osvoboditele.