Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Paroubek přeceňuje svůj vliv, shodují se politologové

Paroubek přeceňuje svůj vliv, shodují se politologové
zdroj: Mediafax

Do poslanecké lavice ano, ale s nijak oslnivým výsledkem.Tak zní nejoptimističtější odhad politologů na téma šancí Jiřího Paroubka a jeho nového projektu Národní socialisté-Levice 21. století na vstup do sněmovny.

Naopak naději má bývalý lídr soc. dem. ve svém tradičním volebním kraji, tedy na Ústecku, v krajských volbách 2012.

Odchod Jiřího Paroubka ze strany, kterou po kritickém roce 2005 pozvednul na nejsilnější politický subjekt v zemi, je právem považován za přestup roku. Zatímco někteří členové ČSSD jeho změnu stranických barev vítají takřka s nadšením, jiní poukazují na fakt, že svou bývalou partaj dokáže v budoucnu slušně potrápit. Podle čtveřice oslovených politologů mají pravdu ti druzí. Ač podle nich může Paroubek na post premiéra, ale i poslance v barvách národních socialistů spíše zapomenout, ČSSD některé hlasy odebere. Nejoptimističtější ve smyslu vstupu národních socialistů do sněmovny je Josef Mlejnek.

"Má šanci překonat pětiprocentní klauzuli, ale zároveň bude zastropován nějakými deseti procenty," odhaduje Paroubkovy šance pro ParlamentníListy.cz Mlejnek. Na pozici hegemona v levé části politického spektra, odkud by vystrnadil ČSSD, ale prý bývalý premiér a lídr socdem pomýšlet nemůže. "S pěti až sedmi procenty ale dokáže vstoupit do povolebních jednání s ČSSD. "S tímto relativně slabým výsledkem může svou pomoc podmínit ziskem ministerského křesla, na které by vzhledem ke své současné pozici v ČSSD pomýšlet nemohl. Tak bych chápal jeho přestup," uvedl dále Mlejnek.

Celý článek naleznete na ParlamentníListy.cz