Dnes je pátek 12. prosince 2025., Svátek má Simona
Počasí dnes 1°C Mlha

Ostuda pro olomoucké tvarůžky - byly plesnivé. Firma dezinfikovala výrobu

5. 8. 2013 – 15:36 | Zpravodajství | Lucie Hyblerová

Ostuda pro olomoucké tvarůžky - byly plesnivé. Firma dezinfikovala výrobu
Výrobna tvarůžek (ilustrační foto)zdroj: isifa/Lidové noviny

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v posledním období nacházela v maloobchodní síti zvýšený počet plesnivých olomouckých tvarůžků od tradičního loštického výrobce A. W., informoval ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Společnost proto 19. července zastavila výrobu, aby dezinfikovala výrobní zařízení. Tento týden by měla výrobu opět spustit, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. 

Krajská veterinární správa od letošního ledna zvýšila frekvenci kontrol u výrobce dvojnásobně, objevila se zde každé dva týdny. Výrobce podle Dubna spolupracuje s dozorovým orgánem a poskytuje mu veškeré informace o opatřeních a zjištěních při kontrole výrobků. Zastavením výroby a komplexní sanitací provozovny prošel výrobce již letos v dubnu. 

"U tvarůžků se objevovaly neušlechtilé plísně ještě před uplynutím doby použitelnosti výrobku. Inspekce v takovém případě vždy nařídila stáhnout výrobek dané šarže z prodeje. Zjištění jsme předávali právě Státní veterinární správě," doplnil Kopřiva. 

V Lošticích na Šumpersku se tvarůžky vyrábějí od roku 1876. V roce 1897 převzal živnost Alois Wessels, podle jehož inicálů se firma jmenuje dodnes. V roce 2010 dostaly Olomoucké tvarůžky od Evropské unie status chráněného zeměpisného označení. 

Předchozí článek

Bouřková smršť v Praze vyvracela stromy. Dejvice hlásí největší kalamitu za 30 let

Následující článek

Burian zveřejnil svých osm podmínek setrvání ve funkci ředitele ND

Nejnovější články