Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Odboráři svolávají do Prahy demonstraci kvůli drahotě, Jurečka to nechápe

Odboráři svolávají do Prahy demonstraci kvůli drahotě, Jurečka to nechápe
Josef Středula | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Odboráři Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolávají na 8. října do Prahy na Václavské náměstí demonstraci kvůli nynější situaci. Vyzvali vládu, aby přijala opatření proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Představitelé svazů to řekli dnes na odborářském shromáždění proti chudobě. Do pražského Fora Karlín dorazila asi tisícovka odborářů z celé republiky. Podle vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) postrádá odborářská demonstrace v době, kdy vláda opatření chystá, logiku.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. Shromáždění pořádá tradičně vždy v září od roku 2015. V minulých dvou letech se nekonalo kvůli epidemii.

Odboráři svou říjnovou akci nazvali „Pět minut po dvanácté“. Začne v sobotu 8. října ve 12:05. Dnes na své akci, kterou označují za „manifestační mítink“, kritizovali vládu za nečinnost. Poukazují na prudké zdražování a reálný propad příjmů.

„Po dlouhé diskusi jsme se dohodli svolat demonstraci. Jedním z důvodů je nečinnost vlády. Vláda má příležitost do toho dne (8. října) činit kroky. Bohužel zatím nemáme příliš důvod věřit, že to zvládne. Jsme nespokojeni, rozzlobeni, odhodláni bojovat za lepší Českou republiku. Vláda má dostatek času, aby konala,“ řekl předák ČMKOS Josef Středula, který nyní sbírá podpisy pro svou kandidaturu na prezidenta. Nynější hlavu státu Miloše Zemana chce o postoji odborů informovat.

Podle Středuly odborová centrála měsíc do pořádání akce využije k mobilizaci svých členů a také k přípravě na další jednání s vládou. Pokud kabinet nebude konat, pohrozil předák dalšími akcemi. Odmítl, že by se odbory při akci „spojovaly s extremisty“.

V předchozích ročnících se na zářijovém shromáždění odboráři a odborářky připravovali na vyjednávání o růstu platů. Měli heslo „Konec levné práce“. Tentokrát navrhují snížení DPH na vybrané zboží, stropování cen, růst dávek a zavedení podpory firem jako v době epidemie.

Podle Jurečky odbory buď chtějí konstruktivně jednat a hledat řešení, nebo demonstrovat. „V situaci, kdy vláda finišuje konkrétní řešení pomoci na úrovni EU i národní, tak mi toto oznámení odborů nedává logiku, pokud není cílem demonstrovat za každou cenu,“ reagoval vicepremiér na twitteru.

Odborářské shromáždění začalo dnes po 11:00 světelnou a laserovou show s tanečním vystoupením. Sál zaplnili odboráři a odborářky svazů. Ve srovnání s poslední akcí v roce 2019, která se také konala ve Fóru Karlín, jich ale dorazilo o něco méně. Část míst v sále zůstala volná, prázdné byly tentokrát i ochozy. Také atmosféra byla méně bouřlivá než v předchozích ročnících. Část odborářů nechala pasáže Středulova proslovu bez potlesku.

Závěr shromáždění připomínal volební kampaně. Středula si svlékl sako a v bílé košili s vyhrnutými rukávy se obklopil na pódiu šéfy a šéfkami svazů veřejného i soukromého sektoru. Prohlášení veřejné sféry s výzvou vládě pak přečetla předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková a prohlášení za privátní sféru šéf nejpočetnějšího svazu KOVO Roman Ďurčo.

Podle ministerstva financí by letos průměrná inflace měla dosáhnout 16,2 procenta. Příští rok by to mohlo být 8,8 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat nízká. Suma na platy a mzdy by se příští rok proti letošku měla zvednout o 7,9 procenta.

Zdroje: