Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Obviněný Hlubuček opustil další funkce. Rakušan nevidí důvod ke své rezignaci

Aktualizováno: Obviněný Hlubuček opustil další funkce. Rakušan nevidí důvod ke své rezignaci
Hnutí STAN Hlubučkovi pozastavilo členství a předsednictvo ho kvůli obvinění vyzvalo k rezignaci na funkci náměstka primátora i dalších pozic, v nichž reprezentuje STAN | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Pražský politik Petr Hlubuček, který je obviněný v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP), opustil další své funkce.

(AKTUALIZOVÁNO, 17:50) Po středeční rezignaci na pozice ve straně i na kandidátce pro podzimní obecní volby dnes skončil ve funkci primátorova náměstka a člena městské rady. Odešel i z dozorčích rad Pražských služeb a DPP, starostou Lysolají zůstává. Premiér Petr Fiala ocenil, že vládní hnutí STAN vyřešilo kauzu kolem Hlubučka razantně. Opozice kvůli kauze ale volá i po rezignaci šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana. Ten k tomu však nevidí důvod. Krajští představitelé STAN chtějí kvůli situaci mimořádný sjezd.

Policisté obvinili ve středu kvůli hospodaření DPP 11 lidí. Vedle Hlubučka je mezi nimi podle neoficiálních informací médií také podnikatel Michal Redl - oba jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině, Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Jako podezřelí figurují v kauze podle médií i lobbista Pavel Dovhomilja, náměstek dopravního podniku Matej Augustín, vedoucí Jednotky informačních technologií dopravního podniku Luděk Šteffel, šéf právního odboru Dalibor Kučera, vedoucí odboru technické správy objektů Martin Vejsada nebo obchodní zástupce radiokomunikační firmy.

Primátorův náměstek Adam Scheinherr dnes ČTK řekl, že s ohledem na obvinění bude v dopravním podniku proveden hloubkový a forenzní audit a budou prověřeny všechny zakázky.

K vypracování auditů a prověření zakázek vyzvali Scheinherra a DPP opoziční zastupitelé. Někteří poslanci opoziční ANO a SPD pak vyzvali kvůli Hlubučkově obvinění k odstoupení ministra vnitra a šéfa STAN Rakušana. Předseda SPD Tomio Okamura přirovnal STAN k mafii a nazval jej politicko-podnikatelským projektem. Předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš na sociálních sítích napsal, že „STAN je organizovaný zločin“ a člen sněmovního bezpečnostního výboru Robert Králíček soudí, že Rakušan nemůže být důvěryhodným ministrem.

„Pro to, abych odstoupil z funkce ministra vnitra, není jediný důvod. Práci policie nemůžu ani nesmím ovlivňovat. Důkazem je, že policie koná,“ reagoval na kritiku a výzvy k odstoupení Rakušan.

Hnutí STAN se zastal premiér Fiala, podle kterého byla jeho reakce na Hlubučkovo obvinění razantní. Současně by uvítal, kdyby takové řešení uplatňovalo i ANO u svých kauz. Šéfka další vládní koaliční strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila Hlubučkovo odstoupení ze všech funkcí za jedinou možnou reakci. „Přesně tak musí zareagovat i všichni ostatní, kdo v kauze figurují,“ uvedla.

Jako jednoznačnou a rychlou hodnotí reakci STAN po zveřejnění Hlubučkova obvinění také politologové, které ČTK oslovila. Podle nich ale pozastavení členství a výzva k odstoupení z funkcí, v nichž politik reprezentoval hnutí, byla logická, nicméně nemusí stačit a kauza může poškodit STAN u komunálních voleb. Někteří zmínili, že do voleb, které se budou konat 23. a 24. září, je ještě relativně daleko a voliči na kauzu spíše zapomenou. „Mediální veřejná paměť je krátká, kauza trochu ustoupí do pozadí,“ uvedl například Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně.

Politologové ale připomněli, že od loňských sněmovních voleb, po kterých je STAN součástí vládní koalice, je to už několikátá kauza hnutí. Zmínili pochybnosti kolem finančních darů straně, kritiku europoslance a advokáta Stanislava Polčáka za informace o odměně za prosazení zákona o odškodnění lidí z okolí Vrbětic na Zlínsku nebo zahraniční stáž Jana Farského.

Například šéf STAN na Vysočině Lukáš Vlček ale vnímá problémy ohledně činnosti Polčáka nebo odchod Farského ze Sněmovny jako mediálně nezvládnutou záležitost a projev politické nezkušenosti, naproti tomu Hlubučkovo obvinění je podle něj problém a hnutí se k tomu musí postavit profesionálně. I vzhledem k nedávnému úmrtí místopředsedy STAN Věslava Michalika bude třeba podle Vlčka svolat mimořádný sněm. Hnutí jej má zatím naplánovaný na příští jaro.

Politickou odpovědnost Rakušana v kauze Vlček nespatřuje. Za předsedou STAN stojí podle zjištění ČTK i další krajští představitelé hnutí, mezi nimi třeba liberecký hejtman Martin Půta. Středočeská hejtmanka Petra Pecková v souvislosti s kauzou také podotkla, že Rakušan nebránil nikomu z orgánů činných v trestním řízení v práci ani od nich nezjišťoval žádné informace. „Nechal je pracovat, protože věří tomu, že jsou profesionálové,“ uvedla hejtmanka.

Pokud se podle krajských představitelů hnutí ale prokáže vina Hlubučka, nemá v hnutí co dělat. Členství ve STAN má nyní pozastaveno.

(09:35, původní zpráva) Petr Hlubuček, který je mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP), rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. ČTK to dnes sdělila mluvčí pražského hnutí STAN Šárka Kuželová. Už ve středu Hlubuček po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Hnutí STAN mu pozastavilo členství. Hlubuček se vzdal také členství v dozorčí radě DPP.

„Bohužel v současné době není možné publikovat detaily z usnesení o zahájení trestního stíhání. Takový postup by mohl mařit probíhající trestní řízení. Jsem však klientem zmocněn uvést, že popis jednání klienta obsažený v usneseni o zahájení trestního stíhání se skutečně diametrálně liší od toho, jak je klient a jeho role v kauze DP, na základě informací uniklých od médií, veřejně prezentována. Lze tedy jen apelovat, aby i v případě Ing. Hlubučka jako osoby veřejného zájmu byl respektován princip presumpce neviny,“ uvedl Hlubučkův obhájce Lukáš Trojan.

Hlubuček v tiskové zprávě uvedl, že se rozhodl rezignovat poté, co se jeho setrvání ve funkci stalo zástupným tématem některých členů zastupitelstva hlavního města pro nedůvodnou politickou kritiku hnutí Starostové a nezávislí.

Hnutí STAN ve středu večer Hlubučkovi pozastavilo členství a předsednictvo ho kvůli obvinění vyzvalo k rezignaci na funkci náměstka primátora i dalších pozic, v nichž reprezentuje STAN. K rezignaci ho vyzval i primátor Zdeněk Hřib, dnes měli o jeho odvolání jednat pražští zastupitelé.

Původně jedenáctičlenná rada hlavního města má tak po Hlubučkově rezignaci deset členů. Ze zákona musí mít minimálně šest členů, aby mohla fungovat. Hlubučkovy kompetence si mezi sebou zatím rozdělili primátor Zdeněk Hřib a jeho náměstek Petr Hlaváček.

Hřib má na starosti bezpečnost a Hlaváček životní prostředí a technickou infrastrukturu. Zda zastupitelé dnes zvolí nového člena rady, zatím není jasné. V kuloárech se hovoří o tom, že by jej mohla nahradit starostka Slivence Jana Plamínková.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili ve středu kvůli hospodaření DPP 11 lidí. Mezi obviněnými je podle médií vedle Hlubučka také podnikatel Michal Redl. Oba jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

Mezi podezřelými je rovněž lobbista Pavel Dovhomilja, náměstek dopravního podniku Matej Augustín i další lidé z nejužšího managementu DPP, vyplývá z neoficiálních informací médií.

Zdroje: