Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

NortonLifeLock převezme za 186 miliard český Avast

NortonLifeLock převezme za 186 miliard český Avast
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Americká softwarová společnost NortonLifeLock se dohodla s českou nadnárodní antivirovou firmou Avast na jejím převzetí. Za spojení hodlá podle listu Financial Times zaplatit až 8,6 miliardy dolarů (asi 186,3 miliardy korun).

Jednání o fúzi oznámily společnosti v červenci. V úterý ve společném prohlášení uvedly, že akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock. Spojená společnost bude mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně. Služby se chystá nabízet více než 500 milionům uživatelů.

„Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele, který v sobě spojí sílu Avastu v ochraně soukromí a NortonLifeLocku v ochraně identity,“ sdělil generální ředitel společnosti Avast Ondřej Vlček.

Avast působí na trhu od roku 1988 a jeho akcie se obchodují na pražské a londýnské burze. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma podle svého vyjádření zaměstnává přes 1700 lidí a každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků. Zakladatelé Avastu drží ve firmě zhruba 35procentní podíl. V prvním pololetí letošního roku zvýšil Avast upravený provozní zisk EBITDA o 11,9 procenta na 270,2 milionu dolarů (5,9 miliardy korun). Upravené tržby pak vzrostly o 8,8 procenta na 471,3 milionu dolarů.

NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americké Arizoně. Podnik má tržní hodnotu zhruba 16 miliard dolarů a dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodal americkému výrobci čipů Broadcom. Jeho nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.

Nová společnost ponese nové jméno, jaké zatím není jasné. Fúze bude podle Vlčka dokončena nejdříve za devět až deset měsíců. Před dokončením spojení se mimo jiné musí uskutečnit valné hromady obou společností a transakce musí projít přes všechna regulatorní schvalování v řadě zemí, kde firmy působí. Do té doby budou obě působit samostatně.

Zdroje: