Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Norsko trápí radioaktivní sobi

Norsko trápí radioaktivní sobi
V sobím mase objevili norští vědci enormně zvýšenou radiaci. | zdroj: Profimedia

Až šestinásobek obvyklých hodnot radioaktivity naměřili norští vědci v mase tamních sobů. Zvýšenou radioaktivitu přitom vykazuje i maso jiných užitkových zvířat, například ovcí.

Na vině je podle Lavranse Skuteruda z Norského státního jaderného úřadu letošní enormní úroda jedlých hub. „Houby totiž fungují jako přírodní pohlcovač radioaktivity. Právě lesní a pastevecká zvěř houby pojídá. Proto se v jejich mase nyní objevuje zvýšené množství radioaktivních látek,“ uvedl Skuterud.

Výskyt radioaktivního Cesia údajně stále souvisí s někdejší havárií jaderné elektrárny v Černobylu. „Poločas rozpadu Cesia je asi 30 let. Z toho vyplývá, že za dva roky už nebezpečí kontaminovaného masa zcela pomine, jelikož houby už nebudou mít co absorbovat“ zmínil norský vědec.

Maso je nepoživatelné

U sobího masa se ovšem objevily hodnoty až šestkrát větší oproti normálu. „Naměřili jsme radioaktivitu ve výši 8200 Becquerelů na kilogram sobího masa. To je extrémní hodnota.“ dodal Skuterud. Normou je přitom asi 600 Becquerelů, při kterých se dá maso bezpečně konzumovat.

Obdobný problém zaznamenali v Norsku letos také u ovcí. Tam se hodnoty pohybují kolem hranice 4500 becquerelů, což zatím také zamezuje konzumací skopového.

Podle Skuteruda se bude nicméně skopové i sobí maso dát letos bezpečně jíst už s příchodem zimy, kdy ubude množství hub a dojde tak ke změně v potravním řetězci zvěře.

Zdroje: