Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nizozemský princ Bernhard byl před válkou členem Hitlerovy NSDAP

Nizozemský princ Bernhard byl před válkou členem Hitlerovy NSDAP
Nizozemská královna Juliana a princ Bernhard | zdroj: Profimedia

Nizozemský princ Bernhard byl ve 30. letech minulého století členem německé národně socialistické strany NSDAP. Podle BBC potvrdily nizozemské úřady autentičnost stranické knížky manžela někdejší královny Juliany. Bernhard, který zemřel v roce 2004, příslušnost ke straně nacistického vůdce Adolfa Hitlera popíral.

Německý šlechtic Bernhard, který si následnici nizozemského trůnu vzal v roce 1937, byl za války aktivní v nizozemském protinacistickém odboji. Po válce byl rovněž vyznamenán za svou činnost v Britském královském letectvu (RAF).

Již za jeho života v 90. letech však začali nizozemští badatelé na základě objevené kopie stranického průkazu razit tezi, že byl před válkou aktivním členem nacistické strany. Otec pozdější dlouholeté nizozemské královny Beatrix to popíral. Po jeho smrti však badatelé objevili i originál stranické legitimace, jejíž pravost nyní potvrdily úřady.

„Princ neměl jinou možnost než popírat, že byl členem nepřátelského klubu. Klubu, který zničil jeho zemi a posílal lidi do koncentračních táborů,“ řekl podle BBC nizozemský novinář Jan Tromp, který s princem před lety i na téma nacistické minulosti vedl několik rozhovorů.

Bernhard zemřel ve věku 93 let jako jeden z nejpopulárnějších členů nizozemské královské rodiny.

Zdroje: