Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nepřipustíme novou studenou válku, prohlásil ruský ministr zahraničí

Nepřipustíme novou studenou válku, prohlásil ruský ministr zahraničí
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | zdroj: Valeriy Melnikov/RIA Novosti

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že země je pro co nejrychlejší mírové urovnání krize na Ukrajině. Rusko podle něj v zahraniční politice nevyhledává konfrontaci, prosazuje mírovou politiku a nepřipustí novou studenou válku. Problémy globální bezpečnosti je nutné řešit společně, uvedl šéf diplomacie na tiskové konferenci.

Lavrov se soustředil hlavně na události na Ukrajině. Podle něj je potřeba, aby co nejdříve započal přímý dlouhotrvající dialog obou stran. "Ukrajina potřebuje reformu, která by obě strany usmířila. Je to pouze lid Ukrajiny, který si musí, bez jakéhokoli zásahu zvenčí, určovat svou budoucnost," uvedl.

Naznačil, že konflikt na Ukrajině je hlavně vnitrostátní a pasoval Rusko do pozice země, která chce vytvářet podmínky pro řešení krize. "Chceme zastavit krveprolití," řekl.

Ministr na brifingu, který pravidelně hodnotí uplynulý rok, zároveň uvedl, že problémy globální bezpečnosti je potřeba řešit společně. Západní státy však podle něj tuto snahu komplikují a narušují svou snahou udržet si vedoucí pozici. "Jsou tu vytrvalé pokusy takzvaného Západu udržet si vedoucí mocenskou pozici a vnucovat své hodnoty dalším účastníkům mezinárodních vztahů i silovou cestou," přiblížil.

Prohlásil, že pokusy západu izolovat Rusko nepovedou k úspěchu. "Rusko nepřipustí novou studenou válku," uvedl Lavrov. Vyzval proto Spojené státy i Evropskou unii, aby obnovily konstruktivní dialog.

Zdroje:
Vlastní