Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nepovedený film, nebo antipatie k Havlovi? Odcházení propadlo

Nepovedený film, nebo antipatie k Havlovi? Odcházení propadlo
zdroj: tisková zpráva

Během osmi týdnů promítání filmu Odcházení se našlo čtyřicet a půl tisíce diváků, kteří zamířili do kin na režijní debut bývalého prezidenta Václava Havla. Hlavní producent filmu Jaroslav Bouček vnímá návštěvnost snímku jako věc politickou, ne diváckou. Před jeho uvedením totiž očekával mnohem větší zájem.

I mistr tesař se může utnout. Jeden z nejúspěšnějších českých producentů Jaroslav Bouček tvrdil koncem minulého roku v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že vždy uměl odhadnout, kolik lidí na jeho filmy zhruba přijde. U režijního debutu exprezidenta Václava Havla Odcházení si však troufl jen na hodně široké rozmezí mezi 100 a 500 tisíci diváky, ale skutečnost zklamala i jeho nejpesimičtější očekávání.

Během osmi týdnů od premiéry 24. března přišlo na film Odcházení podle údajů Unie filmových distributorů do kin 40 561 diváků, kteří utratili za vstupenky necelé 4,3 milionu korun. Přitom rozpočet filmu dosáhl výše 44 milionu. Nejvíce na něj přispěl jeden z nejbohatších Čechů Zdeněk Bakala, Česká televize se na financování podílela deseti miliony a Státní fond pro kinematografii pěti miliony.

Pro uvedení do kin nehrála očekávaná návštěvnost žádnou roli

„Díky osobě autora a režiséra, bývalého prezidenta Václava Havla, se dalo odhadnout jak kritické přijetí, tak i divácká návštěvnost," uvedla pro ParlamentníListy.cz Uljana Donátová, mluvčí projektu. „Od počátku natáčení bylo jasné, že vzniká naprosto unikátní snímek. Srovnání s jakýmkoliv jiným snímkem domácí tvorby by proto bylo problematické," dodala Donátová.

Celý článek na ParlamentniListy.cz