Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Prezident Zeman podle ÚVN není schopen vykonávat pracovní povinnosti

Aktualizováno: Prezident Zeman podle ÚVN není schopen vykonávat pracovní povinnosti
Předseda Senátu uvedl, že o Zemanově stavu byl už ve středu 13. října informován hradní kancléř Vratislav Mynář | zdroj: Alexandr Malachovsky / CNC / Profimedia

Předseda Senátu Miloš Vystrčil informoval, že z dopisu ÚVN vyplývá, že prezident Miloš Zeman není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

(AKTUALIZOVÁNO, 18:34) Prezident Miloš Zeman není nyní podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Oznámil to dnes předseda Senátu Miloš Vystrčil s odkazem na vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala. Vedení Senátu se podle Vystrčila sejde v úterý s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

„Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ řekl Vystrčil.

Předseda Senátu rovněž sdělil, že podle názoru ÚVN je vzhledem k charakteru Zemanova základního onemocnění dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu „hodnocena jako krajně nejistá“. „A tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná,“ dodal Vystrčil s odkazem na Zavoralovo vyjádření.

Zástupci senátorských klubů kvůli zdravotnímu stavu Zemana tedy nevidí jinou možnost než převést prezidentské pravomoci na premiéra a předsedu Sněmovny. „Jiná možnost bohužel nepřichází do úvahy, než že se musíme bavit o tom, kdy a jak aktivujeme článek 66 ústavy,“ řekl Vystrčil.

Předseda Senátu také řekl, že se stanoviskem ÚVN k Zemanovu stavu byl už ve středu 13. října ráno informován hradní kancléř Vratislav Mynář, který to dostal i písemně. Přesto o den později zprostředkoval setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem, který se o Zemanově kondici vyjadřoval pozitivně. Mynář ani dnes odpoledne ke zdravotnímu stavu prezidenta nic nesdělil, naopak Senát a jeho předsedu obvinil ze snahy se zviditelnit a z pokrytectví kvůli žádosti ohledně Zemanova stavu a schopnosti zastávat prezidentský úřad.

Informace pražské Ústřední vojenské nemocnice, že prezident Miloš Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a dlouhodobá prognóza je značně nejistá, je podle premiéra Andreje Babiše překvapivá. Není to dobrá zpráva, řekl dnes Babiš Radiožurnálu. Předseda dosluhující vlády je připraven jednat o dalším postupu s dalšími nejvyššími ústavními činiteli, Senátem i se zástupci nově se formující vládní koalice Spolu s Piráty a STAN.

„Je to samozřejmě překvapivá informace, určitě to není dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení, to nemohu posoudit,“ uvedl Babiš. Na tahu je teď podle něj hlavně Senát, současné Sněmovně a jejímu předsedovi Radku Vondráčkovi totiž vyprší mandát tento čtvrtek a nově zvolení poslanci se sejdou 8. listopadu. Zda tato situace povede k převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice na ostatní nejvyšší ústavní činitele, nechtěl premiér předjímat. „Zatím nejsem schopen říct, co se stane,“ dodal Babiš.

(10:36, původní zpráva) Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) odeslala dnes ráno předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi odpověď týkající se zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Obsah odpovědi kvůli dodržování zákona nemocnice nezveřejní. ÚVN to oznámila na svém webu. Vystrčil ČTK řekl, že zprávu nemocnice poskytl dalším členům vedení horní komory a po konzultacích chce informace k jejímu obsahu zveřejnit ještě dnes.

Předseda Senátu řekl ČTK, že si zprávu nemocnice pročetl a poslal ji dalším členům organizačního výboru horní komory. Chce se poradit s právními experty mimo jiné na ochranu osobních údajů, „co je a co není možné zveřejnit“. Předpokládá, že informace by mohl poskytnout k dnešnímu večeru.

Vystrčil se v pátek z pověření vedení horní komory dotázal nemocnice a Zavorala na prezidentův zdravotní stav a prognózu dalšího vývoje s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu. Důvodem žádosti jsou nejasnosti kolem zdravotního stavu Zemana, který byl minulou neděli po třech týdnech opětovně hospitalizován.

Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral, který je Zemanovým ošetřujícím lékařem, převoz prezidenta na oddělení intenzivní medicíny týž den zdůvodnil komplikacemi, které provázejí jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu médiím nesdělil, protože k tomu neměl Zemanův souhlas.

Senátoři chtěli pro případné další kroky vědět, jak to s prezidentem vypadá v současnosti a jaká je prognóza z hlediska jeho fungování jako hlavy státu. Informace jsou podstatné pro případné jednání o přenesení prezidentských pravomocí na další ústavní činitele po dobu Zemanovy indispozice. Tento krok by byl možný jen se souhlasem obou parlamentních komor.

Sněmovně v předvolebním složení končí mandát tento týden a v povolebním složení se dolní komora sejde 8. listopadu. Po jejím ustavujícím zasedání má dosluhující premiér Andrej Babiš předat prezidentovi demisi nynější vlády. Do té doby podle senátorů prezident není nijak potřebný ani při povolebních vyjednáváních o sestavení nového kabinetu.

S obdobnou žádostí se senátoři obrátili minulé úterý na Kancelář prezidenta republiky, odpověď ale nedostali.

Zdroje: