Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Někteří jsou si rovnější: Soudcovská unie kritizuje zpochybňování závěrů Nejvyššího soudu

Někteří jsou si rovnější: Soudcovská unie kritizuje zpochybňování závěrů Nejvyššího soudu
Ilustrační foto | zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Soudcovská unie vyjádřila v souvislosti s hodnocením kandidatury Pavla Simona na ústavního soudce znepokojení nad politickým zpochybňováním konkrétních rozhodnutí Nejvyššího soudu. Podle ní to podkopává důvěru v principy právního státu.

Simon je předsedou senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Čelil kritice některých senátorů kvůli svému postoji k tomuto odškodňování. Senátoři poukazovali také na to, že část rozhodnutí, na nichž se podílel, v minulosti před Ústavním soudem neobstála. Soudce k tomu uvedl, že Ústavní soud nezrušil žádné rozhodnutí, které připravoval.

„Soudcovská unie ČR v souvislosti s posuzováním Pavla Simona jako kandidáta na soudce Ústavního soudu se znepokojením registruje politické zpochybňování konkrétních rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR,“ napsala nyní unie. „Tato rozhodnutí jsou výsledkem právních názorů všech členů příslušného senátu a jejich ryze politická kritika či mechanické spojování pouze s jedním ze členů soudního senátu podkopává důvěru v principy právního státu,“ dodala.

Lektor jógy výbory nepřesvědčil

Senátní výbory ve středu Simonovu kandidaturu nepodpořily - v ústavně-právním získal v tajných volbách hlasy tří z osmi členů, ve výboru pro lidská práva jeden hlas z pěti. Stal se tak prvním adeptem prezidenta Petra Pavla, kterého nedoporučil ani jeden z výborů. Simon se nominace přesto vzdát nechce. Také Pavel je nadále přesvědčen, že Simon je vhodným kandidátem. Horní komora rozhodne za týden. Senátoři kritizovali také Simonovo bývalé podílnictví ve společnostech jeho manželky. Soudce uvedl, že ve firmách působil jen jako lektor jógy. Novinářům řekl, že v případě zvolení hodlá upravit věci, které se týkají jeho podnikání.

„Nadále jsem přesvědčen, že doktor Simon je vhodným kandidátem, o stažení návrhu na jeho schválení proto neuvažuji. Ani vysoké odborné kvality pana doktora Simona bohužel nebyly pro výbory dostatečným argumentem pro jeho podporu. Svůj návrh senátorům blíže představím za týden na jednání pléna Senátu,“ uvedl Pavel.

Simon je třetím adeptem prezidenta Pavla na ústavního soudce, kterého senátní ústavně-právní výbor nepodpořil. V květnu stejně rozhodl v případě někdejšího předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy a bývalé prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové. Senát přesto jejich nominaci schválil, neboť ji doporučil výbor pro lidská práva. Baxa byl v létě jmenován předsedou Ústavního soudu po Pavlu Rychetském.

Zdroje: