Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Strasti a slasti života s kočkou

Strasti a slasti života s kočkou
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Mít kočku je radost, až z toho někdy vstávají majiteli vlasy hrůzou. Máte doma chlupaté, čtyřnohé zlato? Tak to se možná poznáte ve slastech a strastech (skoro) každého kočkofila. A pokud teprve zvažujete, že si mícu pořídíte, pořádně si to promyslete. Protože vás čekají…

Bitvy s počítačem

Kočka si prostě umí vybrat vhodné místo, kde se uvelebit.  I kdyby pro sebe měla celý palác, usadí se na jednom jediném místě – tam, kde se vám to absolutně nehodí. Třeba na klávesnici, kterou zrovna potřebujete, protože máte rozepsaný e-mail. Nebo na rozečtenou knížku. Lehne si i do umyvadla, když se vydáte do koupelny za očistou. Na čištění zubů samozřejmě okamžitě zapomeňte, teď tam totiž odpočívá kočka. A když ji vyhodíte, je jen otázkou času, kdy se vrátí, nebo se vám pomstí nějak jinak.

Divoké skoky

Spíte, když vám v tom najednou přistane kočka na hrudník. Míří si zrovna za vlastní zábavou, jenže v cestě ji stojí postel, kterou přece nebude pracně obcházet. Skočit na spící "krmiče a čističe" a pak jít elegantně dál je přece o tolik zábavnější. Zvlášť když dvounožec vydává zvuky (jinými slovy nadává jako špaček) a lapá po dechu. Krom skoků některé chlupaté potvory rády číhají na dveřích a kolemjdoucí lidi pohlavkují zezhora tlapkou.

Všechno je moje

Přinesete si domů nový svetr nebo tašku a máte za to, že si to pěkně vyzkoušíte? Tak se postavte do fronty, protože to musí nejdřív otestovat vaše míca. Pravda, pokud je to něco, co se prodává v krabicích, tak se chlupáč spokojí s obalem a obsah vám rád přenechá. Malá a nepříjemná obměna se koná v případě návštěv. Nový pach, nové dobrodružství, věci vetřelců je potřeba pořádně očuchat, oválet a v nejhorším případě i označkovat.

Tady bydlím já

Chlupy, všude samé chlupy! S příchodem kotěte se odchlupovací váleček stane nepostradatelným pomocníkem v domácnosti a návštěvám ho podáváte zároveň s koláčem a kávou, kde samozřejmě může být též pár chlupů.

Mrouskání

Kdo nezažil, nepochopí. Jedna věc je totiž, když slyšíte na dvorku cizí kočky, úplně jiná ale, když vám doma vříská ta vaše. Takže i odpůrcům kastrace kolikrát nezbude nic jiného, než nechat miláčka chirurgicky zklidnit.

Výpravy k veterináři

A když už jsme u lékařské péče… Taková cesta k veterináři, to je hotové peklo. Už jen odchyt chlupatého ďábla je vyčerpávající. Jako by přesně věděl, co se na něj chystá. A ani libová šunka nastražená u přepravky nepomáhá. Když už kočku lapíte a zaklapnete za ní dvířka přepravky poškrábanýma rukama, spustí se zoufalé naříkání. V čekárně to pak vygraduje do mručení.  Mazlíčkovi je navíc úplně jedno, že ho ošetřuje pěkný veterinář.  A samozřejmě kočku netankuje ani to, kolik za ní na veterině utratíte, protože je to zkrátka nevděčná bestie. A kromě toho, kočky jsou přesvědčeny, že strat se o ně je pro člověka to nejlepší, co ho může v životě potkat. Pánem tvorstva totiž rozhodně nejste vy, ale váš chlupáč. 

Omnomnom

Kočka sežere cokoli. Samozřejmě je vybíravá, když jde o její kapsičky, ovšem když se na stole válí kus parmezánu, meloun nebo miska s olivami, tak si můžete být jistí, že to vaše míca ochutná. A poválí po podlaze.

Letecké dny

Sítě do oken jsou nejlepší, ale ne všude se dají naistalovat. Kočky jsou sice šikovné a umí se pohybovat – ladně – na ostří nože, čas od času ale přecení své síly. Nebo kolem letí něco tak zajímavého, že se míca zapomene, vrhne se vstříc lovenému objektu a pak střemhlav dolů. Následuje váš zděšený křik, ze kterého ztuhne krev v žilách všem všem sousedům. A hysterický úprk ven. Naštěstí kočky padat umí (koneckonců kočky umí všechno), takže se to většinou obejde jen úlekem - tím vašim přirozeně. 

Pelíšek? Na co?

Prý existují kočky, které chodí spát do vlastního pelíšku. Je to stoprocentně jen legenda. Kočky spí kdekoli je napadne a dost často si vybírají naprosto nevhodná místa – šuplík s čistým prádlem, polštář, koš se špinavým prádlem, atd.

Nezvaní hosté

Blechy jsou zlo, zvlášť když vaše kočka nechodí ven, takže to ani nečekáte. Jenže ty potvory se do domácností s bezbrannými chlupáči dostanou stejně. A pak nastává inferno. Dezinfekce, vodičky, veterinář, sedm praček za víkend. Zábava na týdny. Minimálně.

Výčet všech kočičích pikantérii by mohl být nekonečný. Každý majitel chlupatého štěstí ale stejně nakonec řekne, že neexistuje lepší domácí mazel než kočka. 

kočka Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Zdroje:
Vlastní