Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Nejmenší hlavní město na světě má sotva tři stovky obyvatel

Nejmenší hlavní město na světě má sotva tři stovky obyvatel
Parlament v palauském Ngerulmudu | zdroj: Profimedia

Kde mají nejmenší hlavní město na světě? Obvyklí podezřelí jako Monako či Lichtenštejnsko to nejsou, hledat musíme přece jen o pořádný kus dále.

Když se vláda tichomořského ostrovního státu Palau rozhodla přesídlit z dosavadního hlavního města Koror, padla volba na poměrně neznámé území: Novým hlavním městem se stala vesnice Ngerulmud na ostrově Babeldaob.

Možná to nebyla ta nejlepší volba, ale Palau, které by jinak možná leckdo měl problém vůbec najít na mapě, má díky ní alespoň jeden světový rekord: Ngerulmud je totiž hlavním městem s nejmenším počtem obyvatel na světě. Žijí jich tu pouhé tři stovky.

Ani samotné Palau není žádný obr. V mladé prezidentské republice (vznikla v roce 1994, do té doby byla poručenským územím OSN pod správou USA) o rozloze Prahy žije zhruba 21 tisíc obyvatel. Proto ani příliš nepřekvapí, že Palau nemá armádu. Ale ani státní dluh - jako jedna ze tří zemí na světě (vedle Lichtenštejnska a Bruneje). 

Pýchou místních politiků a vlastně i celého hlavního města je vládní budova, která se svou mohutnou kupolí trochu připomíná washingtonský Kapitol. Její stavbou byla už v roce 1986 pověřena jedna havajská firma, realizace se ale táhle ještě dvě další desetiletí. Nebyl za tím místní šlendrián, ale dva zcela prozaické důvody: Nedostatek materiálu a peněz. Stavební materiál se na odlehlý ostrov musel navozit na lodích a s půjčkou ve výši dvaceti milionů dolarů nakonec přispěchal na pomoc Tchaj-wan.

Honosné sídlo se tedy nakonec podařilo dokončit, vláda se sem v roce 2006 nastěhovala – a ostrovní stát měl nové hlavní město. Není ovšem všechno zlato, co se třpytí. Plánovači totiž nějak zapomněli vzít v potaz místní klima a nedostatky ve ventilačním systému způsobily, že vládní palác je údajně celý prolezlý plísní.

Území Palau zahrnuje 343 ostrovů, obydlená je o něco více než desítka. Ochrana životního prostředí hraje na ostrově významnou roli a příroda je tu opravdu jedinečná. To koneckonců vyjadřuje i vlajka: Bleděmodrá plocha znázorňuje moře, žlutý kruh uprostřed měsíční úplněk.

Zdroje:
Vlastní