Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Chytré město určí, co budeme jíst, jak se oblékneme a co budeme dělat

Chytré město určí, co budeme jíst, jak se oblékneme a co budeme dělat
Victor Ai, zakladatel společnosti Terminus | zdroj: www.youtube.com

Plánované čínské chytré město v lecčems svým obyvatelům usnadní práci a vyjde jim vstříc. Ale není to tak trochu Orwellovo 1984 v praxi?

Od židlí, které se po schůzce samy dají na správné místo, přes roboty servírující kávu až po virtuálního domácího správce, který vám vybírá oblečení v závislosti na počasí - to vše předvídá projekt chytrého města, které má vyrůst v Číně, využívat umělou inteligenci a pomocí sběru dat vycházet vstříc potřebám svých obyvatel. Jeho prezentace na technologické konferenci však tento týden vyvolala nejedno pozdvižené obočí.

Plány na vybudování supermoderní jednolité čtvrti v třicetimilionovém čínském městě Čchung-čching probíraly tento týden na mezinárodní konferenci Web Summit dánská architektonická firma BIG a čínská technologická společnost Terminus. Projekt s názvem Cloud Valley chce využívat senzory a zařízení připojená na wi-fi, která budou sbírat data o všem možném: počasím a stupněm znečištění počínaje a stravovacími návyky lidí konče, aby mohly stroje automaticky plnit potřeby obyvatel, vysvětlil zakladatel společnosti Terminus Victor Ai.

"Když ráno sluneční světlo dopadne na zeď domu, okna ložnice změní propustnost a umožní přirozenému světlu, aby probudilo ospalé rezidenty," popisuje Terminus na webu. "Jakmile do pokoje vniknou sluneční paprsky, virtuální domácí správce s názvem Titan pro vás vybere snídani, připraví vám oblečení v závislosti na počasí a představí vám rozvrh na celý den," pokračuje popis.

"Téměř si to pohrává s myšlenkou, že žijete ve vesnici, kde hostinský ví, co je váš oblíbený nápoj, i když se tam objevíte poprvé," uvedl jeden ze zakládajících členů firmy BIG a připomněl, že umělá inteligence například také dokáže rozpoznat konkrétního člověka. Ve čtvrti by tak mohlo fungovat automatické otvírání dveří a obyvatelé by nemuseli hledat kartu s čipem.

Města po celém světě se předhánějí v zapojení technologií, které by se pomocí sběru dat uměly vypořádat s problémy, jako jsou dopravní zácpy nebo zločinnost. Jen v Číně nyní podle vládních údajů vzniká přes 500 chytrých měst.

Projekt Cloud Valley, který odstartoval v dubnu a měl by být dokončen za tři roky, předpokládá vznik areálu, v němž budou lidé moci žít pohodlněji díky tomu, že okolí bude předvídat jejich potřeby. Město má zahrnovat kanceláře, domy, veřejné prostory a také samořiditelné automobily, které se budou pohybovat pod všudypřítomnými zraky umělé inteligence.

"Úplný 1984... zní to jako dohlížející stát," okomentoval však projekt jeden z virtuálních účastníků konference odkazem na Orwellův dystopický román, v němž jsou občané pod stálým dohledem Velkého bratra. "Není to všechno trochu strašidelné?" nadhodil jiný účastník. 

Zdroje: