Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Nedostatek vozů na trhu řeší dovoz ze zahraničí

Nedostatek vozů na trhu řeší dovoz ze zahraničí
zdroj: Tisková zpráva

Nabídka ojetých vozů se prudce zmenšuje. A jejich ceny se rapidně zvyšují. Takováto je momentální situace v České Republice na trhu s ojetými vozy. Mnoho kupujících se snaží vyhnout vlně zdražování a uvažují nad dovozem vozu ze zahraničí.  V tomto článku si přiblížíme důvody, které tuto situaci způsobily a také se podíváme na to, jak dovoz vozu ze zahraničí prakticky funguje.

Koktejl namixovaný z rostoucí inflace, Covidu-19 a nedostatku čipů dostal automobilový průmysl do opravdu nepříjemné situace. Mnoha automobilek hlásí odstávky výroby a nestíhají uspokojovat poptávku po nových vozech. Na oblíbené modely si můžete počkat až několik měsíců, a to ještě v případě, že jste na předních příčkách v pořadníků.

srovnator_Nedostatek vozů na trhu řeší dovoz ze zahraničí_zpravytiscali (2) zdroj: Tisková zpráva

Právě skutečnost, že se na trhu nachází nedostatek nových vozů je úzce spjata s trhem těch ojetých. Zvýšený zájem o ojeté automobily způsobil i růst jejich cen. V porovnání s minulým rokem stoupla cena u některých modelů až o dvacet procent. A vypadá to, že se situace nezlepší ani v následujících měsících. Proto někteří obchodníci s ojetými vozy doporučují lidem, kteří zvažují koupi ojetého vozu, aby dlouho nečekali a nepromarnili, tak vhodnou chvíli a předešli další vlně zdražování.

Mnoho zájemců již zlomilo hůl nad nabídkami místních autobazarů a rozhodlo se, že si auto seženou na vlastní pěst. Právě i přemrštěné ceny ojetých automobilů v soukromé inzerci dohnalo některé lidi k rozhodnutí, že si vůz dovezou sami ze zahraničí. A není se čemu divit, když si můžete dovézt vůz sami a ušetřit tak několik tisíc korun.

Většina zájemců o auto z dovozu míří do sousedního Německa. Taktéž statistiky napovídají, že více než 60 procent automobilů, které jsou k nám dovezené ze zahraničí pochází právě z Německa. Vidina dobrého stavu a nižší cena vozidla láká čím dál více kupujících, aby se vypravili k našim sousedům na vlastní pěst. Avšak jazyková bariéra a neznalost procesu, který je s dovozem automobilu spojen může mnoho lidí potrápit.

srovnator_Nedostatek vozů na trhu řeší dovoz ze zahraničí_zpravytiscali (3) zdroj: Tisková zpráva

Jestli se vydáte se svým známým automechanikem na „lov“ svého vysněného auto, tak se nejdříve připravte, aby Vás tento krok nepřišel zbytečně draho. S dovozem vozu ze zahraničí je spjato také značné papírování. Abyste úspěšně prošli tímto procesem, tak musíte splnit několik kroků.

Automobil, který budete převážet musí mít platnou STK, zaplacenou ekologickou daň (můžete se ji vyhnout, pokud Váš automobil plní podmínky emisí EURO) a dočasné pojištění vozu při přepravě ze zahraničí do České Republiky. Po úspěšném přihlášení vozu v ČR nezapomeňte na sjednání povinného ručení. Zde zjistíte, jaké je nejlepší povinné ručení 2022.

Byrokracie není to jediné na co byste si měli dát při dovozu auta pozor. Věnujte také pozornost technickému stavu vozidla a řádně si jeho stav prověřte předtím, než budete uzavírat kupní smlouvu. Mnoha vozů byla v minulosti nabourána a jejich majitelé se to snaží utajit.

Dovoz automobilu není jednoduchý, a proto není ostuda, když celý proces svěříte do rukou profesionálů, kteří Vám dovezou Váš vysněný vůz na objednávku až k Vašemu domu.

Pro více informací si přečtěte tento článek a dozvíte mnoho užitečných tipů, které Vám pomohou s přihlášením vozu dovezeného ze zahraničí.

Zdroje:
Inzerce