Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Návrh smlouvy o Turówu je hotov. Česká vláda žádá po Polsku 1,2 miliardy korun

Návrh smlouvy o Turówu je hotov. Česká vláda žádá po Polsku 1,2 miliardy korun
Protest proti polskému uhelnému dolu Turów, kterého se účastnili členové ekologických skupin z Česka, Polska a Německa. | zdroj: Profimedia

Návrh smlouvy s Polskem o hnědouhelném dole Turów v blízkosti českých hranic je na světě, připravený k projednání vládou. Na twitteru to v sobotu oznámila lidovecká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, která o úpravě smlouvy jednala v úterý ve Varšavě.

Dokument dostali pro informaci hejtman Libereckého kraje Martin Půta a český velvyslanec v Polsku Jakub Dürr. Půta v pátek v České televizi řekl, že vláda odeslala do Varšavy připomínky k navrhované úpravě smlouvy.

Spor ale ještě není uzavřen. Česko podle návrhu smlouvy pro polskou stranu sporu trvá na náhradě 50 milionů eur (1,2 miliardy korun) za škody způsobené těžbou českým obcím, Polsko nabízí 40 milionů eur.

Půta se domnívá, že nedořešené otázky nespíš budou záležet na dohodě premiérů obou zemí. K návrhu už vypracovali připomínky experti z ministerstva životního prostředí, České geologické služby i Libereckého kraje.

„Já věřím, že pokud polská strana, polská vláda tu mezinárodní dohodu chce uzavřít, tak má teď nejlepší příležitost to udělat,“ řekl v ČT Půta.

Důl Turów zásobuje uhlím elektrárnu, která jev jeho blízkosti a která je na polském trhu důležitým výrobcem elektrické energie. Obce v českém příhraničí ale už několik let protestují proti jeho rozšíření kvůli ztrátám pitné vody, zvýšenému hluku i prašnosti.

Rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na české námitky. Česko potom Polsko zažalovalo u Soudního dvora Evropské unie, který loni v květnu nařídil Polsku zastavit práce. Poláci to odmítli a zpochybnili také dopady na české území.

Důl Turów je hnědouhelný lom, který se nachází v jihozápadním cípu Polska v těsném sousedství německého města Žitava a pouhých 15 kilometrů od Liberce. Má rozlohu 28 čtverečních kilometrů a hloubku 225 metrů. V dole pracuje 12 obrovských korečkových rypadel.

Loni v září Soudní dvůr EU uložil Varšavě pokutu půl milionu eur denně (12,2 milionu korun). Polsko ji však neplatí. Evropská komise proto nyní chce vyhodnotit, ze kterých fondů pokutu v řádu desítek milionů eur Polákům strhne.

Polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová sdělila, že pokud se česká vláda s polskou na smlouvě dohodne, Česko rychle stáhne žalobu, kterou poslalo k Soudnímu dvoru.

Zdroje: