Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat do 22. listopadu

Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat do 22. listopadu
Namátkové kontroly na slovenských hranicích | zdroj: TASR / Profimedia

Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat do 22. listopadu. Na dnešním zasedání o tom rozhodla vláda, informoval na sociální síti X vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Bez prodloužení by kontroly skončily 2. listopadu, kabinet dnes na Rakušanův návrh souhlasil s dalšími 20 dny.

Česko spustilo v koordinaci s Polskem namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října, původně na deset dní. „Vláda na můj návrh schválila prodloužení zvýšené ochrany česko-slovenské hranice o 20 dní, tedy do 22. listopadu. Dokud nebude fungovat skutečně účinná ochrana vnější hranice EU, budeme muset dopady nelegální migrace řešit na vnitřní hranicích schengenského prostoru,“ napsal Rakušan.

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že rozhodnutí souvisí s celkovým vývojem migrace a s úsilím o ochranu občanů. „Díky tomu, že postupujeme rozhodně a přijímáme včas potřebná opatření, daří se čísla držet výrazně nižší než loni,“ konstatoval. Opatření podle něj fungují, jde ale o pouhé hašení požáru, který začíná jinde. „Je potřeba přijmout evropské řešení,“ zdůraznil. Česko usiluje o rozhodnější evropskou migrační a azylovou politiku. Další vývoj bude záviset na tom, jak se bude dařit přerušovat tranzitní trasy.

Prodloužení kontrol naznačil Rakušan už před týdnem v souvislosti s rozhodnutím Německa prodloužit kontroly na hranici s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem nejméně o 20 dní. Německo obnovilo hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem 16. října a zároveň o dalších šest měsíců prodloužilo kontroly s Rakouskem, které byly zavedeny už v roce 2015.

Kontroly se na česko-slovenské hranici opakují po roce, loni je kvůli přílivu migrantů ČR zřídila koncem září a trvaly do začátku února. České úřady zdůrazňují, že situace je letos výrazně lepší než před rokem a namátkové kontroly jsou především prevencí kvůli tomu, aby se po obdobných krocích okolních států migrační toky nepřesunuly do Česka.

Zdroje: