Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Namátkové kontroly na hranici s Českem kvůli migraci zavede také Rakousko

Namátkové kontroly na hranici s Českem kvůli migraci zavede také Rakousko
Rakouská policie | zdroj: Profimedia

Namátkové kontroly na hranici s Českem kvůli migraci zavede po Německu také Rakousko, a to od dnešní půlnoci. Nebudou stálé ani plošné, oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rakouské ministerstvo vnitra dnes krok potvrdilo a uvedlo, že opatření bude platit prozatím na deset dní od středy. Německo začalo s namátkovými kontrolami na hranici s Českem v pondělí večer, prozatím na deset dní s možným dvouměsíčním prodloužením.

Rakouský postup je podle ministra očekávanou reakcí na stejný krok z německé strany a stejný bude i režim kontrol. Připomněl, že Rakousko už delší dobu namátkově kontroluje hranice se Slovenskem, Maďarskem i Slovinskem. „Středoevropské země tak reagují na potřebu efektivně bojovat s převaděči a na zatím nedostatečnou ochranu vnějších hranic EU. Právě její posílení je řešením nelegální migrace, které Evropa zatím nepříliš úspěšně čelí,“ dodal.

Obnovení kontrol na německé straně hranic v pondělí oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Uvedla, že budou pružně reagovat na aktuální situaci na hranicích. Kontroly dnes komplikují nákladní dopravu v Ústeckém kraji na dálnici D8 a silnici přes hraniční přechod u Hory Svatého Šebestiána. V dalších krajích sousedících s Německem se podle policejních mluvčích problémy v dopravě u hranic zatím neobjevily.

Česko od 4. října namátkově kontroluje auta na hranicích se Slovenskem. Kontroly u slovenských hranic ve stejnou dobu zavedlo také Rakousko a Polsko. České opatření vláda minulý týden prodloužila do 2. listopadu. Rakušan ho prezentoval jako preventivní, samo o sobě by Česko podle něj kontroly nezavedlo, protože situace kolem migrace byla podle něho pod kontrolou.

Zdroje: