Dnes je pátek 5. prosince 2025., Svátek má Jitka
Počasí dnes 9°C Zataženo

Náladu nezlepšuje jenom čokoláda. Zkuste i vejce či citrusové plody, radí lékařka

16. 8. 2015 – 17:11 | Magazín | roj

Náladu nezlepšuje jenom čokoláda. Zkuste i vejce či citrusové plody, radí lékařka
Náladu dokážou zvednout i mořské ryby bohaté na esenciální mastné kyseliny (ilustrační snímek)zdroj: ThinkStock

Cítíte se unavení a ve stresu? Náladu si nemusíte zlepšovat jenom sladkým. Podle lékařky Niny Cohenové-Koubiové, která se zabývá výživou a psychosomatikou, existuje spoustu jiných, často nečekaných potravin, které dokážou zvednout náladu. Třeba tučné mořské ryby, špenát, vejce nebo papriky.

Například losos, sardinky a makrela jsou přesně ty druhy, které obsahují nejvíce omega 3 nenasycených mastných kyselin, nazývaných též esenciální mastné kyseliny. Je nezbytné je tělu dodávat v potravě, protože organismus si je sám nedokáže vyrobit.

"Tyto kyseliny mají vliv zejména na správné fungování nervového systému. Umožňují výměnu serotoninu mezi neurony a stabilizují náladu," vysvětluje Cohenová-Koubiová. Jsou bohaté na vitamin D a mohou působit proti únavě. Lze je konzumovat stejně tak dobře k obědu i k večeři, protože nenarušují před spaním trávení.

Černá čokoláda zase obsahuje antioxidanty, které omezují aktivitu volných radikálů, nestabilních chemických molekul produkovaných v malém množství naším organismem. Čokoláda obsahuje hořčík, který hraje roli ve zvládání úzkosti.

"Tento prvek uvolňuje svaly. Když jsme o něj ochuzeni, naše svaly se stahují, což vede k nepříjemným křečím," říká lékařka. Ke zklamání milovníků čokolády je ale třeba zdůraznit, že stačí jeden čtvereček denně, a to ještě jen občas.

Dále to je listová zelenina. Ze špenátu, zelí nebo kozlíčku polního (polníček) načerpáme antioxidanty, vlákninu, hořčík a vitamin B9, které působí na nervový systém.

Vůně bazalky zklidňuje negativní emoce

Pojídáme je k večeři jako salát, ale také v polévce. Špenát můžeme spojit s paprikou, rajčaty a trochou bazalky. Významná je i vůně, která umocňuje pozitivní pocity a tím také zklidňuje negativní emoce.

Výborným zdrojem hořčíku jsou bílé fazole, hrách, čočka nebo boby. "Nevyhýbejte se jejich konzumaci, ale s mírou, abyste neměli problémy s trávením," cituje lékařku francouzský deník Le Figaro.

Na nenasycené mastné kyseliny omega 3, hořčík a vlákninu jsou bohaté i mandle a všechny druhy ořechů. Jsou skutečným zdrojem zdraví a působí na neurotransmitery, které regulují náladu. "Jezte jednou denně tři nebo čtyři oříšky například se sušenou meruňkou, a to buď ráno nebo během dne," radí Cohenová-Koubiová.

Zdrojem esenciální aminokyseliny tryptofanu, který předchází serotoninu označovanému jako hormon dobré nálady a vitaminu D, jsou i vejce.

Cítíte únavu? Dejte si těstoviny

Těstoviny, ale také cereálie. Škroboviny mají sice špatnou pověst, ale jsou bohaté na hořčík a tryptofan. Jsou rovněž zdrojem sacharidů, které v hojné míře potřebuje mozek. "Jestliže se nestravujeme správně, jestliže mozek není dostatečně zásoben, cítíme se unaveni, naše nálada klesá," upřesňuje lékařka.

Citrusové plody, bohaté na vitamin C a B9, zlepšují příjem a produkci serotoninu. Jak zdůrazňuje expertka, je lépe je konzumovat ráno, a to raději celé než jen šťávu, abychom získali rovněž vlákninu.

Na vitamin C je nejbohatší paprika, a to jakékoli barvy. Hodně nenasycených kyselin a antioxidantů pak obsahuje avokádo. Je bohaté na vlákninu a pomáhá předcházet kardiovaskulárním nemocem a rakovině tlustého střeva.

Proteiny, železo a tryptofan obsahují červená masa. "Vyhněme se jejich konzumaci k večeři, abychom si nenarušovali spánek. Pozor také, abychom je nejedli spolu s mléčnými výrobky. Pak by se zablokovalo vstřebávání železa z masa a vápníku z mléka ve střevech," radí Cohenová-Koubiová.

Předchozí článek

Vítězem Czech Cycling Tour se stal Vakoč

Následující článek

Situace na Ukrajině je výbušná, varuje šéf německé diplomacie

Nejnovější články