Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nadávali jí do monster, zároveň přinesla naději milionům lidí

Nadávali jí do monster, zároveň přinesla naději milionům lidí
zdroj: Profimedia

Jsou děti, které se rodí jako celebrity. Vzbudit už svým příchodem na svět kontroverzi je však neobvyklé. Britce Louise Brownové se to podařilo. Před čtyřiceti lety byla prvním dítětem narozeným díky in vitro fertilizaci, tedy takzvaně "ze zkumavky".

Stala se jak nadějí pro mnoho párů, jimž se nedařilo počít potomka standardní cestou, tak i dítětem, jehož vznik byl naopak silně kritizován. Obzvlášť silně ležela v žaludku některým náboženským skupinám, jejichž členové se pohoršovali - a mnohdy dodnes pohoršují - nad samotným procesem oplodnění i využitím embryí, "na něž se nedostalo". Další kritici nastiňovali budoucnost plnou malých "Frankensteinových monster" a tázali se, jak daleko chce lékařská věda ještě zajít.

Deprese, co měla šťastný konec

Louise má druhé jméno Joy - tedy radost. Navrhli je lékaři Robert Edwards a Patrick Steptoe, kteří za touto metodou stáli. A má vyjadřovat to dobré, co velký úspěch vědy představoval pro cizí i pro rodinu Brownových.

Lesley Brownová totiž dle pozdějších slov své slavné dcery trpěla depresemi v důsledku toho, že se s manželem Johnem celých devět let marně snažila otěhotnět. A jistotu, že se zadaří, neměla ani ve chvíli, kdy se rozhodla pro tento experiment.

Ale měla štěstí. Dceru přivedla na svět 25. července 1978 v Oldhamu plánovým císařským řezem. Louise vážila dvě kila šedesát. Byla menší, ale zdravá.

Miminko rostlo ve středu pozornosti, vedle potěšení si však její blízcí i dost vytrpěli. Louise jako dospělá ve své autobiografii popsala, že rodina čelila silné nenávistné kampani. Dostávali například rudě zbarvené dopisy, rozbité zkumavky a plastové plody, to vše "vyšperkované" vyhrůžkami.

Ani nenávist a zlomyslnost lidí, kteří prý byli schopni poslat šeredné vzkazy i přes půl světa, nicméně Brownovy neodradila od toho, aby do celého procesu šli ještě jednou.

V roce 1982 se tak narodila Natalie, a to už jako 40. dítě přivedené na svět touto cestou. Právě Natalie pak jako sedmnáctiletá, v červenci 1999, získala další velké prvenství, když přivedla na svět přirozeně počatou dcerku Casey. Rozptýlila tak obavy, že by děti ze zkumavky zůstaly neplodné.

Ostatně i sama Louise je již dvojnásobnou matkou, byť se na rodičovství vrhla později. Prvního syna Camerona porodila na sklonku roku 2006, druhého Aidena o necelých sedm let později.

Louise měla také po celý svůj život blízký vztah k Robertu Edwardsovi, který v roce 2010 za svou práci obdržel - 22 let po smrti Steptoea - Nobelovu cenu. Říká, že byl "něco jako jejím dědečkem", a nechyběl ani na svatbě. Zemřel před pěti lety a naživu nejsou už ani rodiče Louise a Natalie.

profimedia-0158347981 Louise Brownová s doktorem Edwardsem a jedním ze svých synů | zdroj: Profimedia

Podmínky pro umělé oplodnění se v jednotlivých zemích liší, v Polsku bylo například legalizováno až v roce 2015. Točí se v něm velké peníze a v různých zemích je pro rodiče jinak dostupné. I tak ovšem už dopřálo život odhadem šesti až osmi milionům lidí na celém světě. Vedle heterosexuálních párů pak dalo šanci na potomka také lesbám a gayům - ti v některých zemích mohou i legálně zvolit možnost, že jim dítě donosí náhradní matka oplodněná touto cestou.

Mimochodem, u nás se první dítě ze zkumavky narodilo již v roce 1982. Zásluhu na tom má lékař Ladislav Pilka, který vše provedl takřka v "polních" podmínkách. Potřebné přístroje sháněl po celém Československu, a ještě je bylo třeba upravit prakticky na koleni.

Chlapec přišel na svět v brněnské porodnici na Obilném trhu. Na rozdíl od Louise a Natalie je však datum a pohlaví to jediné, co o něm víme. Vše ostatní si jeho matka přála utajit.

Zdroje: