Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Na Žižkově bude radnice bez vítěze. Stropnický ale míří na magistrát

Na Žižkově bude radnice bez vítěze. Stropnický ale míří na magistrát
Na Praze 3 vyhrál Matěj Stropnický volby, ale skončí v opozici. Zato bude radním na pražském magistrátu- | zdroj: Profimedia

Volby v Praze 3 sice vyhrálo uskupení Žižkov (nejen) sobě dosavadního místostarosty Matěje Stropnického (SZ), ale koalice vznikne bez něj. Stropnický neodejde s prázdnou: v rámci vyjednávání koalice na pražském magistrátu totiž získal post radního hlavního města pro územní rozvoj.

Naopak se po dvouleté odmlce na žižkovskou radnici vrací ODS. Koalici vytvoří druhá TOP 09 stávající starostky Vladislavy Hujové s ČSSD, Volbou pro město a právě ODS.

Žižkov (nejen) sobě tak končí v opozici spolu se Svobodnými a KSČM. Ačkoli po volbách to vypadalo na snadnou koalici Stropnického kandidátky (sdružuje zelené, lidovce a starosty, stejně jako celopražská Trojkoalice) a TOP 09, právě neshody, kdo bude starostou (Stropnický na funkci jako vítěz voleb trval, ale opustit se jí nechtělo ani Hujové) protahovaly jednání. Hujová se nakonec domluvila s ostatními stranami.

Ve volbách na pražský magistrát pak Stropnický coby člen Strany zelených kandidoval na kandidátce Trojkoalice a díky preferenčním hlasům se do zastupitelstva propracoval. V rámci koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice by měl usednout přímo v radě města, v gesci bude mít územní rozvoj.

 

Zdroje:
Vlastní