Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Na ministerstvo zahraničí nejspíše útočili hackeři ruské rozvědky

Na ministerstvo zahraničí nejspíše útočili hackeři ruské rozvědky
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Za červnovým útokem na české ministerstvo zahraničí stojí cizí stát. Vyplývá to z informací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle Deníku N hackerský útok s velkou pravděpodobností iniciovala ruská vojenská rozvědka GRU. 

Deník N také píše, že útok na ministerstvu odhalili státní specialisté na kybernetickou bezpečnost. Hackeři během útoku narušili vnitřní počítačovou sít ministerstva - v ní nejsou utajované informace. 

NÚKIB výsledky šetření sdělil senátnímu výboru pro obranu a bezpečnost. Šéf výboru Pavel Fischer v úterý řekl, že dle obdržených informací jsou česká ministerstva pod kybernetickým útokem. 

Senátoři doporučují vládě, aby tyto incidenty brala vážně a věnovala finanční prostředky na posílení kybernetické bezpečnosti na úřadech, které jsou pod útokem. Vláda by ale také měla přijmout opatření zabraňující těmto útokům. 

Dle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2017 čelilo ministerstvo zahraničí dvěma podobným útokům už dříve. Zřejmě začátkem roku 2016 hackeři narušili systém a až do odhalení o rok později měli přístup ke 150 schránkám zaměstnanců resortu. Z nich kopírovali e-maily včetně příloh. 

Na úřad směřoval i další útok, u kterého je dle rozvědky z dostupných informací zřejmé, že ho připravily ruské tajné služby. 

 

 

 

 

Ten následně vyzval vládu, aby kybernetické bezpečnosti věnovala pozornost a 

Zdroje:
čt24, Deník N