Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Musíme pracovat na míru a čelit východní agresi, řekl Bek na sudetoněmeckém sjezdu

Musíme pracovat na míru a čelit východní agresi, řekl Bek na sudetoněmeckém sjezdu
Mikuláš Bek | zdroj: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru. Dnes to na hlavním shromáždění na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně prohlásil český ministr školství Mikuláš Bek, který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se po Bekově projevu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.

Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se sudetoněmeckého setkání zúčastnil.

„Jako občan a politik jsem vždy věřil, že cesta z Prahy do Berlína nevede jen přes Drážďany, ale i přes Mnichov, a že cesta z Prahy do Mnichova vede přes dialog se sudetskými Němci,“ řekl Bek. Prohlásil také, že posun ve vzájemných vztazích je všudypřítomný. „Je to poprvé, kdy zde český ministr stojí, aniž by potřeboval odvahu,“ uvedl s tím, že co dříve byla výjimka a co vyžadovalo odvahu, se stalo běžným. „Jsem za to šťastný,“ dodal.

Na úvod projevu, který Bek vedl v němčině, pozdravil sudetské Němce jako ‚milé krajany‘, na což sudetští Němci reagovali potleskem. „Milí krajané, chci vás srdečně pozdravit jménem české vlády a zejména jménem českého premiéra Petra Fialy,“ prohlásil Bek. Uvedl také, že Češi, Němci a sudetští Němci jsou ve střední Evropě ti, kteří musí pečovat o demokracii, svobodu a právní stát a rozhodně čelit východní agresi. Reagoval tak na ruský vojenský vpád na Ukrajinu.

„Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti, a dokonce i krve, za to musíme pracovat na míru,“ uvedl. Projev ukončil latinskou modlitbou Agnus Dei (Beránek boží). „Beránku Boží, který snímáš hříchy světa, smiluj se nad námi, daruj nám pokoj,“ řekl latinsky.

Bek před vystoupením řekl ČTK, že o znění proslovu si rozhodl sám, nikoli po dohodě s vládou. „Byla to moje politická odpovědnost,“ řekl. Kritické reakce, kterým za účast na sjezdu od některých politických skupin čelí, si nepřipouští, neboť doba podle něj pokročila natolik, aby bylo možné zátěž minulosti společně překlenout.

Šéf sudetských Němců Bernd Posselt Bekův projev označil za historický. „Slovo historický nepoužívám často, ale toto byl opravdu historický moment,“ řekl Posselt. Následně prohlásil, že se jménem sudetských Němců omlouvá za jejich podíl na vzestupu národního socialismu. Posselt takovouto omluvu v minulých letech pronesl opakovaně. Dnes zdůraznil, že jeho omluva je odpovědí na slova českého prezidenta Petra Pavla, který před týdnem v bavorském Selbu sudetským Němcům poděkoval za práci na vzájemném sbližování. Posselt zmínil také Pavlův proslov v Terezíně, který se podle českého prezidenta stal symbolem toho nejhoršího, čeho je člověk schopen. Pavel také uvedl, že odpovědnost za zločiny, které páchali „naši předkové“, je nutné přijmout a poučit se z nich.

„Jak řekl prezident, nesmíme zapomínat na zločiny našich předků,“ uvedl Posselt. Poděkoval také všem, kteří se na sbližování s Čechy podílejí, jmenoval i někdejší členy české vlády Hermana a Bělobrádka.

O rozvoji vztahů s Českem hovořil také bavorský premiér Markus Söder. „Bůh ochraňuj nové spojení s našimi českými přáteli,“ řekl v závěru Söder. Poděkoval také Posseltovi za to, co pro přátelství s Prahou činí. „Jsi ústřední osobnost pro sbližování Čech a Němců,“ řekl.

Bekovi se na sjezdu dostalo vřelého přijetí od sudetoněmeckých i bavorských představitelů. „Pane ministře, vítejte zde mezi přáteli,“ řekl česky Mario Hierhager, který je šéfem sudetoněmecké mládežnické organizace.

Stejně jako v sobotu, tak i dnes zazněla na sudetoněmeckém sjezdu česká hymna. Stalo se tak v závěru hlavního shromáždění po bavorské a německé hymně. Po české hymně zazněla ještě hymna evropská. Poprvé českou hymnu zahráli sudetští Němci na loňském sjezdu v Hofu.

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty asi tři miliony Němců. Podle česko-německé komise historiků přitom přišlo o život 15 000 až 30 000 lidí. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo kolem 320 000 až 350 000 obyvatel někdejšího Československa.

Söder poděkoval Česku za péči o ukrajinské běžence

Söder dnes na závěrečném dni sudetoněmeckého sjezdu v Řezně kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu jako zločinnou a neevropskou. Prohlásil také, že děkuje České republice za péči o ukrajinské uprchlíky.

Česku za pomoc Ukrajincům poděkoval jménem sudetských Němců již v sobotu Steffen Hörtler, který je zemským předsedou bavorské části Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL).

SL zastupuje zájmy sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z Československa a jejich potomků.

„Obzvláště mě těší, že Česká republika přijala přes 500 000 ukrajinských uprchlíků, což je v poměru na počet obyvatel nejvíce ze všech zemí. A za to jako sudetští Němci děkujeme,“ řekl Hörtler. Dnes svá slova zopakoval a později na ně navázal i Söder.

„Česko přijalo nejvíce ukrajinských uprchlíků v přepočtu na počet obyvatel, za což si zaslouží velký respekt. Ale ani my si nevedeme špatně, Bavorsko přijalo více Ukrajinců než Francie,“ řekl Söder.

Bavorský premiér ocenil jednotu Evropy v postoji proti ruské agresi. „V Evropě žádné nové uspořádání nebude. Stojíme za Ukrajinou. Tato válka je zločinná a neevropská,“ řekl Söder. Dodal, že kdo chce znovu měnit hranice silou, neposlouchá historii.

Zdroje: