Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Ministr zemědělství převzal výzvu Greenpeace za záchranu starých lesů

Ministr zemědělství převzal výzvu Greenpeace za záchranu starých lesů
Lesy ČR | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Klíma

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes převzal výzvu ekologické organizace Greenpeace ČR za záchranu starých lesů na jihovýchodní Moravě a v Krušných horách. Výzvu Nekacejte.cz podle organizace podepsalo přes 40.000 lidí. Žádá větší ochranu lesů starších 120 let, především těch s původní druhovou skladbou. Ekologové chtějí třeba, aby ministerstvo nařídilo státní firmě Lesy ČR, která spravuje zhruba polovinu zbývajících starých lesů, přestat v nich s kácením. Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý sdělil ČTK, že petice nyní bude vyřizována petičním výborem Sněmovny. Ochrana starých stromů je podle něj důležitá, ale vždy bude záležet na lokalitě a typu porostu.

"Pan ministr nám poděkoval za výzvu, kterou jsme předali, a ocenil, že ji podepsalo přes 40.000 lidí. Ale bohužel se nepřihlásil k ochraně starých lesů. Naopak nás upozorňoval, že všechny staré lesy, které nejsou v chráněných krajinných oblastech nebo národních parcích, mohou být vykáceny. Odkazoval se na odborníky, my však vycházíme z vyjádření expertů, kteří říkají, že staré lesy jsou cenné a je třeba je chránit," řekla ČTK vedoucí kampaně za záchranu starých lesů Nikol Krejčová.

Petice nyní bude podle ministerstva vyřizována standardním postupem k petičnímu výboru Poslanecké sněmovny. "Ochrana starých stromů pro nás důležitá je, ale vždy budeme hledat splnění všech tří funkcí lesa, to znamená jak environmentální, tak sociální a hospodářskou," doplnil mluvčí úřadu.

V petici je také zmíněná ochrana stromů starších 120 let, podle Bílého však není možné stanovit jednotné číslo stromů, které se nebudou kácet. "Vycházíme tak ze stanovisek odborníků například z Mendelovy univerzity a dalších. Vždy bude záležet na lokalitě a typu porostu a domníváme se, že z pohledu ekologie by tento požadavek nebyl správným přístupem," dodal.

Krejčovou doprovodil na ministerstvo zemědělství starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který usiluje o lepší ochranu vzácných bučin v Krušných horách, a bioložka Zuzana Veverková z iniciativy Živý les pro živý region, která kritizuje rozsáhlé kácení starých listnatých porostů ve Ždánickém lese a Chřibech. "Nejnovější případy ve Ždánickém lese i v Krušných horách dokládají, že se ve starých lesích stále kácí. Vyzýváme proto vládu, především ministry Petra Hladíka a Marka Výborného, aby urychleně zastavili těžbu aspoň v těch nejcennějších starých lesích a zajistili vyhlášení jejich ochrany dřív, než přestanou existovat," uvedla Krejčová.

Kampaň Nekacejte.cz spustila organizace loni v květnu. Ochránci přírody již v minulosti kritizovali způsob, jakým Lesy ČR i soukromé firmy hospodaří s dřevinami. Greenpeace dlouhodobě upozorňuje na problémy v lokalitě Východního Krušnohoří. Na nedostatečnou ochranu lesů v chráněném území si stěžuje i u veřejného ochránce práv a Evropské komise.

Soukromá firma ve Východním Krušnohoří loni kácela v bukových lesích nad Mariánským Údolím, i když neměla povolení úřadů. Porušení zákona potvrdila Česká inspekce životního prostředí, která ale nezaznamenala negativní zásah do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Greenpeace společně s obcí Horní Jiřetín podaly na firmu trestní oznámení.

Intenzivní kácení ve Ždánickém lese podle organizace kritizovali mimo jiné vědci a odborníci na ekologii lesa. Greenpeace spolu s místními požaduje, aby byla těžba zastavena alespoň do doby, než bude rozhodnuto o ochraně místních porostů. Ochránci tvrdí, že se v lese kácelo i přesto, že loni deklarovali ministr Výborný a ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) záměr zavést ve Ždánickém lese větší ochranu.

Zdroje: