Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Ministerstvo zahraničí varuje před vysokým rizikem teroristických útoků ve Švédsku

Ministerstvo zahraničí varuje před vysokým rizikem teroristických útoků ve Švédsku
Švédská policie | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zahraničí varovalo české občany před vysokým rizikem teroristických útoků ve Švédsku poté, co minulý týden tamní bezpečnostní služby zvýšily úroveň hrozby ze stupně tři na čtyři, tedy na vysokou. Vyplývá to z informací na webu české diplomacie. Občanům se doporučuje obezřetnost při návštěvě veřejných míst s vysokým počtem lidí.

Švédsko ve čtvrtek zvýšilo výstrahu před nebezpečím terorismu. Učinilo tak poté, co veřejné pálení koránu v této severské zemi rozlítilo muslimy po celém světě. Podle deníku Dagens Nyheter čtvrtý stupeň znamená, že v zemi existuje konkrétní nebezpečí teroristického útoku. Podle švédské bezpečnostní služby SÄPO nicméně zvýšení výstrahy nesouvisí s jednou konkrétní událostí a mělo by na něj být nahlíženo ve „strategické a dlouhodobé“ perspektivě.

„Důvodem je dlouhodobě zhoršená bezpečnostní situace ve Švédsku, která souvisí zejména s opakovanými případy pálení koránu. Švédské bezpečnostní služby odhadují, že hrozba bude přetrvávat delší dobu a že se týká celého Švédska,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Terčem útoku by se podle české diplomacie mohly stát například církevní objekty, nákupní centra či festivaly. „Je třeba dbát zvýšené opatrnosti a při náznaku podezřelé činnosti kontaktovat příslušné místní orgány (policie). Dále se doporučuje při pohybu na veřejnosti nepoužívat sluchátka a sledovat aktuální doporučení švédské policie a Krisinformation,“ dodal úřad.

Ministerstvo také vyzvalo cestovatele k registraci v systému Drozd. V případě nouze se mohou Češi obrátit na velvyslanectví ve Stockholmu na nouzovou linku +46 703 255 156.

Švédsko nemá členství v NATO jisté kvůli pálení koránu, řekl Erdogan

Švédsko nemá kvůli případům pálení koránu jisté, že mu turecký parlament schválí vstup do Severoatlantické aliance. Při dnešním návratu z návštěvy v Maďarsku to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle Erdogana nelze ani odhadnout, jak dlouho bude ratifikace švédské žádosti v parlamentu trvat. Původně přitom Turecko blokovalo vstup Švédska do NATO výlučně kvůli podle něj nedostatečnému boji proti terorismu.

Podle Erdogana se švédské úřady musí zaměřit na dění ve „stockholmských ulicích“. Na mysli měl přitom několik případů pálení či jiného poškozování koránu na protestních akcích ve švédské metropoli. „Pokud se nestarají o své ulice, pokud tyto útoky na věci, které považujeme za posvátné, budou pokračovat, tak by pak neměli být zklamáni,“ řekl na švédskou adresu Erdogan.

Na okraji červencového summitu NATO ve Vilniusu generální tajemník aliance Jens Stoltenberg oznámil, že Erdogan předloží švédskou žádost o vstup do vojenského bloku co nejdříve parlamentu a že bude usilovat o její schválení. Erdogan se přitom po schůzce, které se kromě Stoltenberga zúčastnil i švédský premiér Ulf Kristersson, nijak nevyjádřil.

Turecký parlament zasedne po letních prázdninách opět v říjnu, kdy by se měl podle dřívějších vyjádření tureckých představitelů začít zabývat i ratifikací švédské žádosti o vstup do NATO. Podle Erdogana je jednání o dokumentu plně v rukou parlamentu. „Nemůžeme vědět, jak dlouho budou trvat debaty na plénu parlamentu či ve výborech, nebo kdy se to schválí,“ řekl dnes Erdogan.

Jednání tureckého parlamentu přitom může být relativně rychlé. Finskou žádost o členství, kterou NATO obdrželo spolu s tou Švédskou, turecký parlament schválil po dvou týdnech od Erdoganova prohlášení, že ji předloží zákonodárcům. Stalo se tak na konci března a v dubnu se Finsko stalo členem Severoatlantické aliance.

Finskou žádost schvaloval parlament ještě před květnovými prezidentskými a parlamentními volbami v Turecku. Tehdy ratifikaci podpořily vládní strany i opozice. Nyní ale politici z vládního i opozičního tábora dávají najevo, že jim vstup Švédska do aliance není po chuti. Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) přitom nemá v parlamentu většinu, a bude tak potřebovat hlasy svého spojence, nacionalistické MHP.

Turecko blokuje vstup Švédska do NATO už déle než rok. Původně Ankara argumentovala výlučně tím, že Stockholm podle ní nedostatečně bojuje proti terorismu, především skupinám, které Turecko považuje za teroristické. Jednalo se například o Stranu kurdských pracujících (PKK) a také syrské milice YPG, které dostávaly ze Západu podporu pro boj proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Zlepšení boje proti terorismu se týkalo například memorandum, které loni podepsalo Turecko s Finskem i Švédskem. Stockholm od té doby zpřísnil protiteroristickou legislativu a má zato, že v této oblasti dostatečně odpověděl na turecké výhrady. 

Zdroje: