Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Skoro zataženo

Meziroční inflace klesla pod 10 procent, Fiala to vydává za zásluhu vlády

Meziroční inflace klesla pod 10 procent, Fiala to vydává za zásluhu vlády
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v červnu zpomalil na 9,7 procenta z květnových 11,1 procenta. Nižší byla inflace naposledy v prosinci 2021 a pod deset procent se dostala poprvé od loňského ledna. Před tím se ale pod deseti procenty držela nepřetržitě od července roku 1998, a to většinou výrazně, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,3 procenta.

Analytici pokles meziroční inflace pod deset procent očekávali, především kvůli zpomalení růstu cen potravin a bydlení.

„Díky zásadnímu úsilí naší vlády se podařilo dostat inflaci zpátky na jednocifernou hodnotu,“ tvrdil dnes novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj vláda ke snížení přispěla především třemi opatřeními. Zmínil zastropování cen energií a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, vládní úspory a snahy o ozdravení veřejných rozpočtů a také tlak na dodavatelské řetězce. „Více než rok jednáme, tlačíme na producenty, prodejce potravin, dodavatele a prodejce nafty, benzinu a dalších komodit, aby za ně občané neplatili více než v okolních zemích. Tento tlak se vyplácí,“ řekl Fiala.

Vyzdvihl také to, že vláda přes kritiku opozice nepřistoupila k zastropování cen pohonných hmot. Radikální kroky podle Fialy v některých jiných zemích vedly k nedostatku benzinu či skokovému zdražení některého zboží.

Vláda bude podle něj v úsilí snižovat inflaci pokračovat se stejnou intenzitou. „Jsem rád, že se nám daří inflaci krotit, ale nemůžeme chtít nic jiného, než abychom se vrátili na čísla, která byla před energetickou krizí a před koncem Babišovy vlády, která svým zadlužováním inflaci roztočila“ dodal Fiala. Inflace se snižuje, stejně tak podle něj klesá nezaměstnanost. Naopak se bude zvyšovat hrubý domácí produkt, který by měl v příštím roce růst kolem tří procent, podotkl premiér.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 9,7 procenta, což bylo o 1,4 procentního bodu méně než v květnu, konstatuje ČSÚ. Nájemné proti loňskému červnu zdražilo o 6,9 procenta, vodné o 16,3 procenta, stočné o 26,9 procenta, elektřina téměř o čtvrtinu a teplo a teplá voda o více než 40 procent, zemní plyn o téměř 40 procent a tuhá paliva zhruba o 35 procent.

S hodnocením předsedy vlády nesouhlasila šéfka poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová. „Za necelé dva roky nečinného přihlížení Fialovy vlády zdražilo v České republice téměř všechno o čtvrtinu,“ uvedla na dnešní tiskové konferenci. Jediným důvodem relativního poklesu je podle ní skutečnost, že srovnávací základna z minulého roku byla extrémní.

Zdroje: