Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Evropská komise očekává v Česku výrazně vyšší inflaci, zlepšila odhad růstu

Evropská komise očekává v Česku výrazně vyšší inflaci, zlepšila odhad růstu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Evropská komise (EK) dnes mírně zvýšila odhad letošního růstu české ekonomiky, který však i přes zlepšené vyhlídky výrazně zaostane za průměrem celé Evropské unie. Naproti tomu inflace bude v Česku podle dnešního odhadu letos výrazně vyšší. V únoru komise počítala s hodnotou 9,3 procenta, nyní očekává 11,9 procenta. To je po Maďarsku druhý nejrychlejší růst cen z celé EU.

Hrubý domácí produkt (HDP) v Česku by měl vzrůst o 0,2 procenta, uvedla komise v jarní makroekonomické prognóze. V únorové předpovědi odhadovala růst na 0,1 procenta. Výrazněji pak zlepšila očekávání pro příští rok, kdy počítá s růstem o 2,6 procenta, zatímco dříve odhadovala 1,9 procenta.

„Výhled na růst české ekonomiky z dílny Evropské komise se řadí k těm pesimističtějším,“ řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil. Prognóza dalšího vývoje deficitu veřejných financí, kterou prezentuje komise, nezahrnuje podle něj vládou představený konsolidační balíček. Předpokládá, že v případě jeho zavedení bude realita nakonec znatelně lepší.

Pokračující růst cen a s ním spojený pokles reálných příjmů bude podle EK dál oslabovat spotřebu domácností, jejíž postupný růst začne výrazněji pohánět českou ekonomiku až v příštím roce. Letošní mírný růst HDP bude podle komise spojen zejména s pokračující aktivitou investorů.

„Evropská komise podobně jako další instituce nesdílí předpoklad České národní banky (ČNB) o tom, že by se tuzemská inflace měla dostat ke dvouprocentnímu cíli již začátkem příštího roku. V tomto odhadu tak ČNB zůstává téměř osamocena,“ podotkl Hradil.

Firmy se však zároveň budou potýkat s nepříznivými podmínkami na finančních trzích a s nedostatkem pracovních sil. Česko by si i letos podle komise mělo udržet nejnižší nezaměstnanost z celé sedmadvacítky zemí. Její míra se podle nynější prognózy zvýší z loňských 2,2 procenta na 2,8 procenta. V příštím roce klesne na 2,6 procenta.

Komise zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky EU na jedno procento

Evropská ekonomika si v letošním roce zejména díky poklesu cen energií povede navzdory pokračujícím dopadům ruské agrese na Ukrajině lépe, než Evropská komise (EK) předpokládala na začátku roku. Hrubý domácí produkt (HDP) zemí Evropské unie podle dnes zveřejněné jarní makroekonomické prognózy komise vzroste o jedno procento. To je o dvě desetiny bodu více, než uváděla zimní předpověď.

Komise zároveň mírně zvýšila odhadovanou průměrnou hodnotu letošní meziroční inflace, která podle ní v EU dosáhne 6,7 procenta. V zimě přitom očekávala, že po loňském rekordu 9,2 procenta letos inflace klesne na 6,4 procenta. Přiblížit se k hodnotám běžným před krizí by měl růst cen až v příštím roce, kdy inflace zpomalí na 3,1 procenta. Předchozí prognóza přitom počítala s hodnotou 2,8 procenta.

Ve dvacítce zemí eurozóny odhaduje letos komise průměrný růst HDP o 1,1 procenta, což je o dvě desetiny bodu více než v únoru. V příštím roce by ekonomika EU měla vzrůst o 1,7 procenta, ekonomika eurozóny pak o 1,6 procenta. To je v obou případech o desetinu bodu více, než komise dosud předpokládala.

„Díky rozhodné snaze posílit naši energetickou bezpečnost, mimořádně odolnému trhu práce a zmírnění potíží s dodávkami jsme se vyhnuli zimní recesi a jsme na cestě k mírnému růstu v letošním a příštím roce,“ prohlásil dnes eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni. Doplnil nicméně, že kvůli pokračující ruské agresi na Ukrajině jsou vyhlídky evropské ekonomiky ovlivněny nejistotou. 

Zdroje: