Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Inflace v EU je nejníže od začátku války na Ukrajině, Fialova vláda má druhou nejvyšší

Inflace v EU je nejníže od začátku války na Ukrajině, Fialova vláda má druhou nejvyšší
Míra inflace v Evropské unii v květnu | zdroj: Eurostat

Míra inflace v Evropské unii v květnu výrazně klesla a dostala se na 7,1 procenta, což je o procentní bod méně než v dubnu. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. Ceny v sedmadvacítce unijních zemí rostou nejpomaleji od loňského února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajině. Inflace klesla i v České republice, která ale i tak zůstává s hodnotou 12,5 procenta mezi zeměmi s nejrychlejším růstem spotřebitelských cen.

U zemí eurozóny statistický úřad potvrdil předchozí rychlý odhad, podle něhož se inflace snížila z dubnových sedmi procent na 6,1 procenta.

Meziměsíčně ceny v EU i v eurozóně zůstaly na stejné úrovni. Loni v květnu, kdy ceny dlouhodobě rostly, inflace v EU činila 8,8 procenta, v eurozóně pak 8,1 procenta.

Nejrychlejší růst cen v květnu zaznamenala čtveřice států Visegrádské skupiny (V4). Výrazně nejvyšší inflaci vykázalo stejně jako v předchozích měsících Maďarsko (21,9 procenta), následované Českem a Polskem (shodně 12,5 procenta) a Slovenskem (12,3 procenta). Nejnižší míru inflace naopak registruje Lucembursko (2,0 procenta), Belgie (2,7 procenta) a Španělsko s Dánskem (shodně 2,9 procenta). Ve srovnání s dubnem se meziroční inflace snížila ve 26 zemích EU, vzrostla pouze v Nizozemsku.

Zdroje: