Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Měli byste vůbec hledat půjčku bez registru?

Měli byste vůbec hledat půjčku bez registru?
zdroj: tisková zpráva

Když se vydáte pro půjčku do banky, můžete se spolehnout, že vyřízení bude zdlouhavé. Banka si nejdříve ověří vaši bonitu, stálý příjem, schopnost splácet, prohledá registry dlužníků.

Když se vydáte pro půjčku do banky, můžete se spolehnout, že vyřízení bude zdlouhavé. Banka si nejdříve ověří vaši bonitu, stálý příjem, schopnost splácet, prohledá registry dlužníků. Pak, když splníte přísné podmínky, bude možná ještě vyžadovat ručení nemovitostí. U nebankovních poskytovatelů je situace odlišná. Ti se kolikrát ještě chlubí, že neprověřují žádné registry.

V ČR existuje několik registrů dlužníků. Tím nejznámějším je asi SOLUS, dále to jsou Centrální registr dlužníků, NRKI a BRKI. Člověk kolikrát ani nemusí vědět, že se v některém z nich nachází. Stačí párkrát pozdě zaplatit nějaký účet a už je problém na světě. Dozvíte se to třeba až při žádosti o půjčku, když vás kvůli zápisu v registru odmítnou.

Jestli v registru figurujete neprávem, nechte se vymazat

Kdyby se vám náhodou něco takového stalo, začněte pátrat po tom, jaká společnost vás do registru nechala zapsat. Pravděpodobně přijdete na příčinu – třeba jste jen zapomněli zaplatit nějakou fakturu. Pohledávku pak uhradíte a máte právo požádat registr SOLUS o vymazání vašich údajů. Jestliže vám nevyhoví, nápravu vám pomůže zřídit Úřad pro ochranu osobních údajů či soud.

Půjčky bez prověřování registrů jsou prostě riskantní

Pokud se nějaký poskytovatel úvěrů chlubí tím, že neprověřuje vůbec žádné registry, možná byste od něj spíš měli dát ruce pryč. Tohle prověřování totiž není nesmyslné. Poskytovatel jím chrání sám sebe, ale i vás. Pokud si dohledá, že jste v exekuci, a přesto vám půjčí, něco to o něm vypovídá. Zřejmě se těší, až nebudete schopní splácet a on na vás vydělá v podobě poplatků za pozdní splacení.

Poskytovatele, kteří nabízí půjčky bez registru, samozřejmě najdete. Pro lidi se zápisem v registru dlužníků jsou spásou. Berte však na vědomí, že si u takových půjčujete zcela na vlastní zodpovědnost. Vy si musíte sami spočítat, zda budete schopní měsíční splátky dodržovat. Poskytovatel to neřeší, je mu to víceméně jedno. Jde totiž primárně o váš problém, ne jeho. On na vás ve finále jen vydělá.

Někteří poskytovatelé volí rozumný kompromis

Někteří poskytovatelé pak stojí na rozumném pomezí obou variant. Patří k nim například známá společnost Cool Credit, která sice neprověřuje SOLUS, NRKI, BRKI ani Centrální registr dlužníků, ale dívá se do registru exekucí a insolvencí. Protože zatímco do SOLUSu se člověk může dostat i za to, že prostě zapomene splácet faktury, do exekuce či insolvence se nikdo nedostane jen tak.

Cool Credit nabízí půjčky od tisícovky do dvaceti tisíc korun, na účtu je zájemci mohou mít už do 10 minut od odeslání žádosti. Za pět minut totiž vyřídí veškeré náležitosti (podepsat smlouvu přes SMS, přiložit kopii OP a výpis z účtu), během dalších pěti minut ji v Cool Creditu schválí. Administrativy je tedy minimum, a hlavně je vyřešená rychle online. Samozřejmě vždy předem víte, kdy bude další splátka, poskytovatel před vámi nic neskrývá.

Zdroje:
Inzerce