Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Mecenáš Janeček: Došli jsme do stavu krize hodnot

Mecenáš Janeček: Došli jsme do stavu krize hodnot
Karel Janeček v Liberci | zdroj: pozitivnievoluce.cz

VIDEO. V pořadí osmou zastávkou na turné podnikatele a mecenáše Karla Janečka po krajských městech byl v pátek 9. listopadu 2012 Liberec. Večerní diskuse s širokou veřejností o projektu nazvaném Pozitivní evoluce se konala v Kulturním domě.

Moderátorka Iva Kubelková vítá na 550 návštěvníků v sále a Karla Janečka na pódiu. Ten představuje své podnikání a vysvětluje, že není iluminát, zednář, ani templář, i když být templářem by mu nevadilo, protože templáři byli super. Scenárista, režisér a producent Václav Marhoul říká, že česká společnost urazila za posledních 23 let cestu z „Václaváku do nejbližšího Lidlu“. Členka Mezinárodní asociace MISA Valpurga Hozáková líčí, proč má ráda delfíny. Spoluzakladatel Pozitivní evoluce Ctirad Hemelík tvrdí, že Pozitivní evoluce stojí na hodnotách jako jsou láska a vědění.

Karel Janeček: Došli jsme do stavu krize hodnot, je třeba, aby nám vládli ti, kteří budou výběrem toho nejlepšího. Půjde to, většina lidí je dobrých. Václav Marhoul: Většina lidí není dobrých, dobro a zlo je v rovnováze, lidi nepřestanou kupovat bulvár, bude je dál zajímat lidské neštěstí a budou si při tom říkat, je fajn, že se to nestalo mně. Karel Janeček nesouhlasně kroutí hlavou. Valpurga Hozáková: I mezi delfíny jsou zloději, ale jsou vystrkáváni na okraj společnosti.

Podle Karla Janečka je stávající volební systém špatný, jednak proto, že je poměrný, ale hlavně proto, že politické strany jeho prostřednictvím řídí voliče, nutí je volit ty kandidáty, které si napíšou na kandidátku. Navrhuji semiproporční volební systém, 81 volebních obvodů, každá politická strana může dát jen jednoho nebo dva kandidáty, jsou i nezávislí kandidáti, volič dává dva plusové hlasy a jeden minusový. Komunisté a populisté budou mimo hru a my budeme volit osobnosti. Námitka ze sálu: Jak tu změnu chcete prosadit? Karel Janeček: Jednoduše, jde o to, aby dva miliony lidí řekly, a to ještě před volbami, že chtějí změnu. Třeba peticí, neformálním referendem nebo piknikem na Václavském náměstí, politické strany pak na to budou nuceny přistoupit, podobně jako přistoupily na změnu volby prezidenta. Nesmělý potlesk.

Václav Marhoul: Politika se ale nedá posuzovat podle matematických vzorců, tenhle národ má problém sám se sebou, byl tu rok 1938, Mnichov, Únor 1948, komunisti. Ono v lidech není jen dobro a zlo, ale i to, co je utvářelo. Potlesk. Karel Janeček: Máme negativní filtry, kdekdo se nám pak může jevit jako svině. Václav Marhoul: Já o vás neříkám, že jste svině - potlesk - já vás mám rád. Potlesk. Karel Janeček: Já vás mám taky rád. Potlesk, během něhož se oba pánové zvedají z křesel a čile objímají jeden druhého.

Moderátorka: Jak na to, aby zlo nemělo navrch? Václav Marhoul: Jak na to? Dennodenně musím kontrolovat sebe. Když slyším pomluvu, musím se tomu postavit. Takhle na to. Začít u sebe. Valpurga Hozáková: Jde o to formovat v dětech osobnosti, do vínku jim to dává i organizace MISA založená v Anglii roku 2000, jejíž členkou jsem, učí děti říkat „to chci, to nechci“, tady začíná formování osobnosti. Moc bych si přála, aby co nejvíc školek a škol mohlo tenhle program aplikovat. Václav Marhoul: Jsem přesvědčen, že výchova je v rodině, mám čtyři děti a každé z nich nutím tomu, aby se učilo kriticky přemýšlet.

Paní ze sálu: Nedojde ke změně, pokud lidi v této zemi a na celém světě nezačnou u sebe. Karel Janeček: Ano, je to podmínka nutná, ale ne postačující, musíme se zároveň starat o to, aby nám vládli ti nejlepší. Pán ze sálu: Prostředek, který nás dovede k cíli, je sebepoznání. Potlesk. Karel Janeček vysvětluje logo Pozitivní evoluce - dvanáctistěn, který přináší racionální myšlení.

Zdroje:
pozitivnievoluce.cz