Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Žraloci v Pacifiku brzy minulostí?

Žraloci v Pacifiku brzy minulostí?
zdroj: Profimedia

Počet žraloků v Tichém oceánu klesá každým rokem. Podle čerstvě zveřejněné studie je možné, že následkem intenzivního rybolovu a stále se zvyšující poptávky po žraločím mase tento živočišný druh v budoucnu zcela zmizí z tichomořských vod.

Studie se opírá o údaje z rybářských lodí zaznamenávaných od roku 1995 a týkajících se počtu a věku žraloků vylovených na palubu. Zprávu o znepokojivých výsledcích tohoto výzkumu publikovaných v Conservation Biology přinesl francouzský zpravodajský server rfi.fr. I přes zákaz lovení žraloků a odsekávání jejich ploutví jich podle čísel Světového fondu na ochranu přírody (WWF) každý rok padne za oběť rybolovu neuvěřitelných 73 milionů. Tím, co vede rybáře k nerespektování zákazu je pak především celosvětově stoupající poptávka po žraločím mase. Například do Hong Kongu je za rok přivezeno zhruba 10 000 tun tohoto masa, z nějž většina je následně prodána na čínský trh.

Každým rokem tak stoupá nejen počet zabitých žraloků, ale také počet ohrožených druhů. Mezi ně patří např. žralok modrý nebo žralok mako. V současné době je ohrožených druhů už celkem 180 v porovnání s pouhými 15 v roce 1996. Podle vědců se situace zhoršuje takto rychle také proto, že žraloci dosahují pohlavní dospělosti relativně pozdě a většina jedinců je proto vylovena ještě před tím, než stačili mít potomky.

Zdroje:
rfi.fr