Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Maroko zasáhlo silné zemětřesení, obětí je přes tisíc

Maroko zasáhlo silné zemětřesení, obětí je přes tisíc
Následky zemětřesení v Marrákeši | zdroj: Profimedia

Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení, které si vyžádalo přes tisíc mrtvých a přes tisíc zraněných. Silné otřesy poškodily budovy ve velkých městech a od Rabatu po Marrákeš vyhnaly lidi do ulic, největší škody ale nastaly mimo města.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Nejblíže epicentru se nachází Marrákeš. Ve staré části tohoto města, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy a místní televize ukazovala snímky spadlého minaretu s troskami ležícími na rozbitých autech, na sociálních sítích zachycují zkázu videa.

Otřesy byly silně cítit také v Rabatu a Casablance, většina mrtvých je ale v okolních špatně dostupných horských oblastech. Konkrétně jde o provincie Marrákeš, Azilál, Tarúdant, Sáfí a Varzázát, v zasažené části žije kolem deseti milionů lidí.

České ministerstvo zahraničí sdělilo, že cestovatelský systém Drozd registruje v Maroku 81 Čechů. Nejsou však informace o tom, že by byli mezi zraněnými.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo v době úderu předběžnou sílu 6,8 stupně. Marocká Národní seismická monitorovací a výstražná síť naměřila sílu sedm stupňů.

Jde o nejsilnější zemětřesení v Maroku za poslední roky. Ačkoli jsou zemětřesení v severní Africe poměrně vzácná, v roce 1960 dosáhly otřesy v okolí marockého historického přístavu Agadir síly 5,8 stupně a zapříčinily tisíce obětí.

Zdroje: