Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Malé Benátky aneb ostrov, který nikdy nespí. Řecký Mykonos

Malé Benátky aneb ostrov, který nikdy nespí. Řecký Mykonos
zdroj: tisková zpráva

Každý cestovní průvodce o Řecku informuje, a právem, jen v superlativech. Rozplývá se nad monumentální krásou aténské Akropole, velebí průzračné moře Olympské riviéry, doporučuje vám procestovat hornatý Peloponnés křížem krážem a nezapomene zmínit jedinečnou atmosféru řeckých ostrovů.

Jen málokterý vás ale upozorní na malý ostrov v Egejském moři, který se pro světové celebrity a mladé evropské turisty stal hitem číslem jedna – Mykonos.

Ostrov Mykonos patří do souostroví Kyklady, které podle pověsti vzniklo ze zkamenělých kusů těl bájných obrů, zabitých  Herkulem. Mykonos si i ve skutečnosti prožil bouřlivou historii, během tisíců let se jeho vládci střídali jak na běžícím pásu, a tak nás nemůže udivit, že v devatenáctém století byl dokonce centrem pirátů. Ostrov láká turisty svou rozmanitostí, na své si přijdou jak milovníci mořských radovánek, tak obdivovatelé tradiční ostrovní architektury.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Proslulým se však stal z úplně jiného důvodu, na žádném jiném řeckém ostrově nenajdete tak pulsující a bouřlivý noční život, jako na Mykonosu. Metropolí ostrova je město stejného názvu, místními obyvateli také nazývané Chora, které se rozkládá okolo zálivu s přístavem a větrnými mlýny. Kosmopolitní Mykonos s bílými kostelíky je plný stylových taveren a kavárniček. Takže máte jasno! Až se do sytosti vyřádíte v proslavené mykonské Watermanii, která nabízí snad všechny možné atrakce, spojené s vodním světem, zaskočíte do příjemného baru.

Často navštěvovanou čtvrtí města s mnoha bary jsou „Malé Benátky“, které  se staly motivem řady uměleckých děl.  Romantické křivolaké,  kameny dlážděné uličky, jsou lemovány mnoha obchůdky,  vyhlášenými butiky a nočními bary nebo kluby, o které zakopáváte skutečně při každém kroku. Se stejnou frekvencí do vás vráží ty nejznámější celebrity z celého světa – od top modelek, přes herce a návrháře, až po slavné sportovce. Na svých jachtách sem za odpočinkem a zábavou připlouvá řada světových celebrit, domy si tu pořídili bohatí Řekové, v hlavním městě ostrova najdete  butiky a klenotnictví  se zbožím luxusních značek. Dovolená Mykonos je prostě in.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Úsměvnou zvláštností jsou  pelikáni – maskoti ostrova,  procházející se v úzkých uličkách města. Nezapomenutelná je i noční atmosféra, kombinace příjemně šumícího moře z jedné strany a neutuchajícího nočního života ze strany druhé.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Dovolená na Mykonosu

Zájezdy na Mykonos pořádá cestovní kancelář GREECE TOURS. Dovolená na Mykonosu nemá nic společného s masovou turistikou, počet lůžek je tu omezený a ceny ubytování i dalších služeb poměrně vysoké. Ostrov nemá typická turistická letoviska jako jiné oblasti a větší ostrovy. Centrem všeho dění je hlavní město, kam za zábavou přijíždějí klienti ubytovaní v jiných částech ostrova.

Délos

Pouze z Mykonosu je lodní spojení na posvátný ostrov starověkého Řecka -  Délos, rodiště Apollóna a Artemidy, ve starověku důležité obchodní centrum, na jehož hlavní třídě byly umístěny pokladnice významných řeckých států.  Obrovský archeologický areál s cennými nálezy, z nichž mezi nejobdivovanější patří zbytky Apollónova chrámu, nádherné mozaiky a především tři tisíce let stará Lví  terasa, rozhodně stojí za zhlédnutí. Ostrůvek o rozloze 3,6 km2, kde v dobách největšího rozkvětu žilo na 25 000 obyvatel, dnes není osídlený, kromě archeologického areálu je tu jen muzeum s malou prodejnou upomínkových předmětů.

Doprava na Mykonos

Vzdušná vzdálenost z Prahy na ostrov Mykonos je necelých 1.700 km,  z České republiky sem dosud nelétají  přímé lety,  takže  v Athénách je nutno přestoupit na vnitrostátní linku anebo se z hlavního města Řecka dopravit trajektem. Mykonos má pravidelné lodní spojení s Pireem, Rafinou a okolními ostrovy.