Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Policie má během koronavirové uzávěry žně: Zločinci jsou k zastižení doma

Policie má během koronavirové uzávěry žně: Zločinci jsou k zastižení doma
Rumunská policie kontroluje, zda lidé dodržují zákaz vycházení | zdroj: Profimedia

Rumunská policie využívá koronavirové uzávěry a zatýká hledané zločince, kteří jsou nyní nuceni trávit čas ve svých domovech.

V důsledku restrikcí přijatých ve většině států Evropy s cílem zpomalit šíření nákazy koronavirem se mnoho předních rumunských kriminálních živlů dočasně vrátilo domů ze zemí, kde žili a provozovali trestnou činnost.

Jak s odvoláním na zdroj ze speciální prokuratury pro závažnou trestnou činnost (DIICOT) informoval server Balkan Insight, tamní policie proto využívá příležitosti a provádí rozsáhlé razie, během nichž se snaží pochytat velkou část z těch, kteří dosud byli mimo její dosah. Zahájeny byly ve středu, tedy v den, kdy v zemi začal platit noční zákaz vycházení.

Rumunská média informují o stovkách zátahů, které cílily zejména na pašeráky drog, obchodníky s lidmi, ale také vyděrače, lidi zabývající se praním peněz, neplatiče daní či kyberzločince.

Rumunský ministr vnitra Marcel Vela označil středeční razie za největší akci proti zločinu v dějinách země. Podle něj jsou součástí snažení vlády o zintenzivnění boje proti zločineckým gangům, zvláště pak v oblasti obchodu s lidmi. Rumunsko v nedávné době čelilo tvrdé kritice ze zahraničí, že nedělá dost pro potírání zločinu tohoto typu.

Balkánská země je považována za ráj obchodníků s lidmi, přičemž policie nezřídka čelí obviněním, že je se zločinci spolčena. Říjnová zpráva Evropské komise konstatovala, že Rumunsko má nejvyšší podíl obětí obchodu s lidmi na milion obyvatel v celé EU - 74. Následuje Maďarsko s 64 a Bulharsko se 40 oběťmi na milion obyvatel.

Zdroje: