Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Lidi vyhráli boj o ticho. Hlukové limity se nezvýší

Lidi vyhráli boj o ticho. Hlukové limity se nezvýší
zdroj: tisková zpráva

Lidé, kteří žijí poblíž hlučných silnic, se můžou radovat. Zvýšení limitů hluku o pět decibelů ministerstvo zdravotnictví smetlo ze stolu. Návrh se tak nedostal ani na jednání vlády.

"Kolem zvyšování limitů se strhl velký povyk a vláda už zřejmě nechce lidi popuzovat," řekl pro HN vedoucí Národní referenční laboratoře pro komunální hluk Tomáš Hellmuth. Návrh vypracoval hlavní hygienik Michael Vít. U všech dopravních staveb vybudovaných po roce 2001 se měly hlukové limity zvýšit ze současných 60 na 65 decibelů a v noci z 50 na 55 decibelů, uvádí server iDnes.cz.

Vyšší náklady

"Vítáme, že už tak slabá ochrana občanů proti hluku nebude ještě oslabena. Došlo by tím k tomu, že by občané dopláceli svým zdravím na to, co by logicky mělo být nákladem investora stavby," uvedla právnička Ekologického právního servisu Markéta Višinková.

"Náklady na protihluková opatření jdou na větších stavbách i do desítek milionů korun," doplnila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Řešení

Úřad má ještě jeden nápad, jak na hluku ušetřit. Vedle stěn a valů musí platit lidem žijícím poblíž stavby nová plastová okna. Například v Plzni mají lidé 3400 nových oken v 252 budovách za 40 milionů korun.