Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Lidé chtětí proti Okamurovi bojovat kebabem

Lidé chtětí proti Okamurovi bojovat kebabem
Poslanec Okamura krmí svoji přítelkyni tradičním českým pokrmem | zdroj: Profimedia

Internetová komunita se šikuje proti Tomiu Okamurovi. Hromadným pojídáním kebabů hodlá vyjádřit nesouhlas s xenofobními výroky poslance na účet muslimů.

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura třetího ledna na svůj facebookový profil umístil xenofobně laděný příspěvek svého stranického kolegy, který v něm mimo jiné nabádá k venčení prasat a psů u muslimských center a mešit. Okamura to vysvětluje tím, že chtěl poukázat na hrozící islamizaci evropské společnosti.

"Každý zakoupený kebab je jen další jeden krok k burkám. Jak bude chutnat vaší ženě, až jej bude jíst se šátkem na obličeji?," uvádí se v textu. Právě tento dle mnohých zcela absurdní výrok vyvolal v internetové komunitě vlnu pobouření a výsměchu.

Uživatelé Facebooku vyhlásili na pátek akci s názvem "Kebabem proti debilitě", ve které vyzývají k hromadnému pojídání blízkovýchodního pokrmu. "Pojďme společně celý národ na kebab! Obsadíme všechny stánky s kebabem! Okamura nás nezastaví, nesebere nám naše kebaby!" píší pořadatelé akce, ke které se již přihlásilo 15 tisíc uživatelů.

Okamura na sebe už v minulosti upozornil kontroverzními výroky, ve kterých mimo jiné vyzýval cizince k návratu do svých vlastí. Okamura je známý i svými protiromskými postoji.

Protiislámský příspěvek zveřejnil několik dní před útokem na pařížský satirický časopis Charlie Hebdo, který byl zřejmě islamisticky motivovaný. Atentát podpořil protiislámské nálady mezi částí evropské populace, která nerozlišuje mezi islámem a islamisty zneužívajícími náboženství ke zločineckým účelům. 

Zdroje:
Vlastní