Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Letos jsme se pořádně ohřáli: Na severní polokouli bylo nejteplejší léto v historii

Letos jsme se pořádně ohřáli: Na severní polokouli bylo nejteplejší léto v historii
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Letošní léto bylo na zemské severní polokouli nejteplejší v historii měření. Srpen byl  nejen nejteplejším srpnem vůbec, ale také druhým nejteplejším měsícem v historii, a to po letošním červenci. Rekordně teplé byly s průměrnou teplotou téměř 21 stupňů Celsia též oceány, jež pokrývají 71 procent zemského povrchu. Ve zprávě to uvádí Světová meteorologická organizace (WMO) a program Evropské unie Copernicus.

Na vině jsou podle vědců především změna klimatu způsobená lidskou činností, jako je pálení fosilních paliv, a letos časný přírodní fenomén El Niňo, který dočasně ohřívá části Tichého oceánu a ovlivňuje počasí po celém světě.

Letošní červenec v České republice byl osmý nejteplejší od roku 1961, odkdy se počítají republikové teplotní průměry. V průměru bylo 19,6 stupně Celsia. Česko zažilo dosud nejteplejší den letošního roku 15. července, kdy teploměr ukázal v Plzni-Bolevci a Řeži u Prahy shodně 38,6 stupně Celsia.

Copernicus spadá pod unijní vesmírný program a eviduje výkyvy počasí od roku 1940. Británie a Spojené státy však mají záznamy až z poloviny 19. století a jejich meteorologické úřady podle očekávání brzy oznámí, že letošní léto pokořilo i jejich rekordy.

Vědci ze studia letokruhů stromů nebo ledových jader odhadli, že Země je nyní teplejší, než byla za posledních 120 000 let. Předtím byla planeta teplejší, šlo nicméně o období před vznikem lidské civilizace, kdy byly hladiny moří mnohem vyšší a zemské póly nebyly zamrzlé.

Objem ledu v Antarktidě byl letos v srpnu 12 procent pod průměrnou hodnotou odpovídající tomuto období roku. V Arktidě byl deset procent pod průměrem, ale stále vysoko nad rekordním minimem ze srpna 2012. Data vycházejí ze satelitního pozorování, které začalo koncem 70. let minulého století, uvádí WMO.

Během letošního roku také zasáhla řadu míst ve světě vlna požárů, z nichž některé jsou v jednotlivých zemích rekordní - ať už podle zasažené rozlohy, nebo podle počtu obětí (Kanada, havajský ostrov Maui, národní park Dadia na severovýchodě Řecka).

Zdroje: