Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Ledovka komplikuje dopravu, klouzat to bude i ve středu

Ledovka komplikuje dopravu, klouzat to bude i ve středu
Ilustrační snímek | zdroj: Petr Lundák / MAFRA / Profimedia

Ledovka, která v pondělí a dnes zkomplikovala dopravu, se může na většině území tvořit při mrznoucích srážkách také ve středu. Na severu a severozápadě Čech by mohla být opět silná, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Ledovka na řadě míst v Česku dnes komplikuje provoz na silnicích. Hromadná doprava má zpoždění a některé spoje – například v okolí Mladé Boleslavi, Mělníka nebo v Praze – ani nevyjely. Počasí zaměstnává také zdravotníky, kteří vyjíždějí k pádům na kluzkých chodnících.

Upozornění na tvorbu ledovky ve středu platí pro všechny kraje s výjimkou jižních Čech, jihovýchodu Středočeského kraje a severu Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Pro Ústecký a Liberecký kraj platí upozornění na silnou ledovku o tloušťce přes dva milimetry.

„V noci na středu bude na severozápadě Čech srážek postupně přibývat a během středy se od západu rozšíří na většinu našeho území. Při záporných teplotách bude déšť namrzat a vytvářet ledovku, na severozápadě a severu Čech i silnou. Během dne se bude v jihozápadní polovině Čech oteplovat nad bod mrazu,“ uvedli meteorologové s tím, že kvůli ledovce hrozí nebezpečí úrazů při chůzi a vyšší počet nehod na silnicích.

Meteorologové doporučují lidem, aby omezili vycházení a jízdy autem. V případě, že jízdu autem nemůžou odložit, měli by podle nich jet mimořádně opatrně a měli by počítat s výrazným prodloužením doby jízdy.

Zdroje: