Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kyjev nechtěně přiznal, že Ukrajina stojí za údery na Krymu

Kyjev nechtěně přiznal, že Ukrajina stojí za údery na Krymu
Oprava Kerčského mostu | zdroj: Profimedia

Ruští vtipálci ve falešném hovoru vylákali z ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby přiznání, že Ukrajina stojí za útoky na Krymském poloostrově a v ruské Belgorodské oblasti. Šéf ukrajinské diplomacie se k incidentu oficiálně nevyjádřil.

Jak informoval list Vedomosti, telefonát s Kulebou vedl domnělý Michael McFaul, někdejší americký velvyslanec v Moskvě. Falešnému diplomatovi Kuleba mimo jiné řekl, že Kyjev připravuje protiofenzivu na jižní frontě, a to v „blízké spolupráci se svými partnery, Spojenými státy a Británií“.

Krym není bezprostředním operačním cílem. Ale jestli se mě ptáte, kdo způsobuje výbuchy na Krymu nebo v Belgorodu, tak vám soukromě řeknu, že ano, jsme to my, řekl Kuleba v hovoru.

Kyjev se k odpovědnosti za údery na ruském území a na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově oficiálně nehlásí. Podle Ruska za útoky nicméně nepochybně stojí Ukrajina, na jejíž území ruská armáda podnikla letos v únoru invazi. Velkou pozornost přilákala zejména sobotní mocná exploze na Kerčském mostě, který spojuje ruskou pevninu s Krymem. Moskva tento týden uvedla, že za útokem stojí ukrajinské tajné služby. Ty ruské vyšetřování označily za absurdní a odmítly je komentovat.

Oprava Kerčského mostu má být dokončena nejpozději do 1. července 2023, píše se v nařízení ruské vlády. Jediným dodavatelem opravy mostu z Ruska na anektovaný ukrajinský poloostrova Krym bude podle vládního rozhodnutí firma Nižněangarsktransstroj.

Falešný telefonát zorganizovalo stejné duo ruských komiků, Vladimir Kuzněcov a Alexej Stoljarov přezdívaní Vovan a Lexus, kteří v létě napálili starosty tří evropských měst. Vedení Berlína, Vídně a Madridu při videohovorech jednalo s falešným starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem.

Kuzněcov a Stoljarov jsou v Rusku známí svými falešnými telefonáty s politiky i mezinárodními celebritami. Komici nedávno v rozhovoru uvedli, že spolupracovali s internetovou platformou patřící ruské státní společnosti Gazprom.

Zelenskyj slíbil vítězství ve válce proti Rusku

Ukrajina zvítězí ve válce proti Rusku a také udělá vše, aby toto vítězství uspíšila, přislíbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešním projevu, věnovaném svátku obránců a obránkyň vlasti. Vojákům slíbil také to, že „nikoho nenecháme v zajetí“.

Ukrajina ve válce určitě zvítězí, protože si uvědomuje, co je v sázce. Zdá se totiž, že nynější nepřítel ve svém zlu spojuje všechny nepřátele ukrajinské státnosti. Vítězství nad ním bude vítězstvím celého národa, uvedl šéf státu a poděkoval všem, kteří pomáhají obraně země. „Celý národ různými způsoby čelí ruské invazi,“ řekl.

Budoucnost země a budoucnost ukrajinských dětí dnes závisí na konkrétních lidech, kteří jsou právě teď v zákopech a na bojových pozicích. S vojáky je i celý stát, miliony lidí, jejich úcta, víra a láska, prohlásil Zelenskyj.

Ukrajinská armáda osvobodila od ruských okupantů již 1620 obcí, uvedla dnes prezidentská kancelář. „V krutých bojích, pod ocelovým přívalem ruských granátů jsme bránili každou píď naší země. Zastavili jsme nepřátelskou ofenzivu a pohřbili mýtus o neporazitelnosti ruské armády. Teď vracíme to, co nám patří. Nikdo a nic nás nezastaví,“ uvedl ve své gratulaci náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj.

Ukrajina si v roce 2014 zvolila nové datum pro svátek obránců vlasti, aby jím nahradila sovětský svátek, přičemž 23. únor se jako den obránců vlasti nadále slaví v Rusku. Na Ukrajině říjnový svátek připomíná zřízení Ukrajinské povstalecké armády (UPA), která ve 40. a 50. letech bojovala proti sovětským a nacistickým okupantům poté, co zprvu kolaborovala s nacistickým Německem. Rusko UPA nenávidí a pokládá ji za nacistickou.

Zdroje: