Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Kuloáry: Klausova oslava narozenin nebude. Kvůli stávce

Kuloáry: Klausova oslava narozenin nebude. Kvůli stávce
zdroj: Mediafax

Když místopředseda ČSSD Jiří Dientsbier uvedl, že prezidenta republiky Václava Klause rozzlobila čtvrteční stávka kvůli tomu, že se nebude moci nikdo z hostů na jeho čtvrteční oslavu na Pražské hradě dostavit včas, měl možná z poloviny pravdu.

Z parlamentních kuloárů se totiž šíří zatím neověřená informace, že čtvrteční setkání prezidenta s ústavními činiteli a představiteli veřejného života má být kvůli stávce zrušeno.  

Zatím se na stránkách klaus.cz uvádí: „Prezident republiky Václav Klaus se u příležitosti oslavy svých 70. narozenin společně s manželkou Livií Klausovou setká ve čtvrtek dne 16. června 2011 v 11.30 hodin v Míčovně Pražského hradu s vedoucími rezidentních diplomatických misí." Tak tomu ale pravděpodobně kvůli protestu odborářů nakonec nebude.

Odbory se mstí prezidentovi

Podle vyjádření předsedy Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška na serveru Týden.cz by mělo dojít k blokádě dopravy v okolí ministerstev a Pražského hradu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se již z akce omluvil.

Klaus v reakci na připravovanou stávku odborů řekl, že by vláda Petra Nečase měla postupovat daleko rezolutněji a třeba i jít do protiútoku. Doporučil jí, aby kupříkladu ve spolupráci s magistrátem najala soukromé autobusy. Stávka je podle něj politická.

Další akce

Kromě pravděpodobně zrušené narozeninové oslavy má v pátek dojít k představení knihy „Festschrift Václavu Klausovi", kterou vydává nakladatelství Fragment u příležitosti jeho životního jubilea a jíž se v Míčovně Pražského hradu také zúčastní.

Prezident Klaus mimo to zahájí v neděli ve 20:00 na terase Jízdárny Pražského hradu 75. koncert z cyklu Jazz na Hradě.

Na koncertě, který se uskuteční u příležitosti oslavy jeho 70. narozenin, má vystoupit kvintet sestavený speciálně pro tuto událost. Po letech se na jednom pódiu setká virtuóz ve hře na dechové nástroje Jiří Stivín s předním českým klavíristou Emilem Viklickým. Dalšími jazzovými gratulanty budou kontrabasista Josef Fečo, trumpetista Miroslav Hloucal, bubeník Laco Tropp, pianista Milan Svoboda a zpěvačka Elena Suchánková.