Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Křišťálový glóbus na festivalu ve Varech získalo sociální drama Blažiny lekce

Křišťálový glóbus na festivalu ve Varech získalo sociální drama Blažiny lekce
Stephan Komandarev převzal v Karlových Varech Křišťálový glóbus za film Blažiny lekce, Eli Skorčevová za roli Blagy ve stejném filmu získala Cenu za ženský herecký výkon | zdroj: Profimedia

Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dnes dostal bulharsko-německý film Blažiny lekce režiséra Stephana Komandareva. Za sociální drama zaměřené na zranitelnou generaci seniorů převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

Velká cena hlavní soutěže je spojena s odměnou 25 000 dolarů (asi 600 000 korun) a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu. Snímek získal i cenu za nejlepší ženský herecký výkon.

Zvláštní cenu poroty spojenou s odměnou 15 000 dolarů (asi 360 000 korun) dostal německo-íránský snímek Prázdné sítě. Celovečerní debut Behrúze Karamízadího je realistickým dramatem ze současného Íránu, který líčí boj za právo na lásku.

V zaplněném Velkém sále hotelu Thermal byli mezi hosty mimo jiné ředitel Národního muzea Michal Lukeš, herečka Eva Holubová, hudebník a ředitel festivalu Soundtrack Michal Dvořák nebo generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Ceremoniál tradičně moderoval Marek Eben. Úvod předávání stejně jako minulý týden zahájení festivalu obstaraly krasobruslařky z oddílu Olympia Praha krasobruslařský oddíl synchronizovaného bruslení.

V hlavní soutěži porota posuzovala 11 snímků. Cenu za režii si odnesl Babak Jalali za režii amerického filmu Fremont. Snímek je příběhem afghánské imigrantky v USA, která se trápí v čínské továrně na koláčky štěstí. Výkon Eli Skorčevové v roli Blagy v oceněném filmu Blažiny lekce jí vynesl Cenu za ženský herecký výkon. Cenu za mužský herecký výkon si odnesl Herbert Nordrum za roli ve švédsko-norsko-francouzském filmu Hypnóza.

Zvláštní uznání dostal německo-libanonský dokument Tanec na okraji sopky režiséra Cyrila Arise ukazující těžkosti filmařů při natáčení v současném Libanonu po výbuchu v přístavu v Bejrútu. Diváckou cenu získal francouzský historický film Ve jménu cti režiséra Vincenta Pereze, který dostal téměř 59 000 hlasů.

V soutěži Proxima si Velkou cenu odnáší jihokorejský film Početí o neplánovaném těhotenství mladé spisovatelky. Zvláštní cenu poroty soutěže Proxima získal snímek Guras, indicko-nepálská mystická odysea o bolesti ze ztráty a rozdílech v truchlení dětí a dospělých.

Zvláštní uznání poroty si v této soutěži odnáší český katastrofický film Brutální vedro režiséra Alberta Hospodářského. Vedle hlavní soutěže je Proxima druhou festivalovou soutěžní sekcí. Je prostorem pro filmaře čekající na objevení i pro renomované autory hledající nové definice své tvorby. Na rozdíl od své předchůdkyně, soutěže Na východ od Západu, je Proxima otevřená tvorbě celého světa.

Letošní festival uvedl v programu 143 filmů. V hlavní soutěži promítli na festivalu 11 filmů, oproti původnímu počtu o jeden méně, protože na příkaz čínské vlády producenti čínského účastníka soutěže museli svůj snímek stáhnout. V hlavní soutěži byly dva tuzemské filmy - Citlivý člověk debutujícího Tomáše Kleina a snímek Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka. Na festivalu se uskutečnilo 445 filmových představení a bylo prodáno 123 517 vstupenek. Uvedeno bylo celkem 185 filmů, z toho 116 celovečerních hraných, 28 celovečerních dokumentárních a 41 krátkých filmů.

Příští rok se 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary uskuteční od 28. června do 6. července. 

Herečky Kolářová a Wrightová převzaly Cenu prezidenta karlovarského festivalu

Herečky Daniela Kolářová a Robin Wrightová dnes z rukou Jiřího Bartošky převzaly Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Kolářová, která cenu přebírala za dlouhého potlesku publika vestoje, na festivalu uvedla film Kulový blesk z roku 1978. V něm hraje jednu z hlavních rolí po boku Josefa Abrháma. Americká herečka Wrightová osobně uvedla parodicky laděnou pohádkovou fantasy z roku 1987 Princezna Nevěsta, ve které ztvárnila roli princezny.

profimedia-0787938808 Cenu prezidenta MFF za mimořádný přínos české kinematografii získala Daniela Kolářová | zdroj: Profimedia

Kolářová prožila většinu dětství v Karlových Varech, kde její matka pracovala v účtárně divadla. Právě tam v devíti letech začala hereckou kariéru malou rolí v pohádce Císařovy šaty. Po maturitě studovala na DAMU, kde se seznámila se svým budoucím manželem Jiřím Ornestem. Ještě než dostudovala DAMU, zahrála si velkou roli ve filmu Soukromá vichřice Hynka Bočana. V sedmdesátých a osmdesátých letech byla ve filmu a v televizi jednou z nejvíce obsazovaných hereček. Diváckou oblibu jí přinesly role ve filmových komediích a účast v televizních seriálech. Jejím častým hereckým partnerem byl Jaromír Hanzlík. Hrála ve čtyřech filmech režiséra Jana Svěráka (Obecná škola, Akumulátor 1, Tmavomodrý svět, Vratné lahve). Sklízí ale úspěchy i na divadle. V roce 2018 na Febiofestu získala cenu Kristián za celoživotní mistrovství.

Wrightová, bývalá modelka známá především jako Jenny z filmu Forrest Gump, nejprve hrála v televizních seriálech. Velkou příležitost dostala v roce 1996 v historickém dramatu na motivy stejnojmenného románu Daniela Defoa Moll Flandersová po boku Morgana Freemana. V letech 2013 až 2018 hrála jednu z hlavních rolí Claire Underwoodové v seriálu Dům z karet. Získala za něj mnoho ocenění včetně tří nominací na Zlatý glóbus, který si odnesla v roce 2014. Za stejnou roli si vysloužila také pět cen od herecké asociace Screen Actors Guild za vynikající ženský herecký výkon v dramatickém seriálu. Pětkrát po sobě navíc získala nominaci na cenu Emmy v kategorii hlavní herečka v dramatickém seriálu, a to za každou sezonu tohoto seriálu.

Wrightová na 35. ročníku Amerického filmového festivalu v Deauville získala cenu za celoživotní přínos filmu. Režijně je podepsána pod několika epizodami populárních seriálů a před dvěma lety představila na festivalu Sundance svůj celovečerní debut, psychologické drama Země. Již první den letošního karlovarského festivalu Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převzal na zahajovacím večeru australský oscarový herec Russell Crowe. Cenu prezidenta festivalu obdržela také švédská herečka a producentka, držitelka Oscara Alicia Vikanderová.

Přehled cen 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech:


HLAVNÍ SOUTĚŽ
Velká cena - Křišťálový glóbus:
Blažiny lekce
režie Stephan Komandarev
Bulharsko, Německo, 2023
Zvláštní cena poroty:
Prázdné sítě
režie Behrúz Karamízadí
Německo, Írán, 2023
Cena za režii:
Babak Jalali za režii filmu Fremont
USA, 2023
Cena za ženský herecký výkon:
Eli Skorčevová za roli ve filmu Blažiny lekce
Bulharsko, Německo, 2023
Cena za mužský herecký výkon:
Herbert Nordrum za roli ve filmu Hypnóza
Švédsko, Norsko, Francie, 2023
Zvláštní uznání:
Tanec na okraji sopky
režie Cyril Aris
Německo, Libanon, 2023
Divácká cena deníku Právo:
Ve jménu cti
režie Vincent Perez
Francie, 2023

SOUTĚŽ PROXIMA
Velká cena:

Početí
režie Ju Či-jong
Jižní Korea, 2022
Zvláštní cena poroty:
Guras
režie Saurav Rai
Indie, Nepál, 2023
Zvláštní uznání:
Brutální vedro
režie Albert Hospodářský
ČR, Slovensko, 2023

DALŠÍ CENY UDĚLENÉ NA FESTIVALU:
Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii
Russell Crowe, Austrálie
Cena prezidenta MFF za mimořádný přínos české kinematografii
Daniela Kolářová
Cena prezidenta MFF Karlovy Vary
Alicia Vikanderová, Švédsko
Ewan McGregor, Velká Británie
Robin Wrightová, USA

NESTATUTÁRNÍ CENY:
Cena ekumenické poroty:
Blažiny lekce
režie Stephan Komandarev
Bulharsko, Německo, 2023
Zvláštní uznání ekumenické poroty:
Svatý občan
režie Tinatin Kadžrišviliová
Gruzie, Francie, Bulharsko, 2023
Cena Europa Cinemas Label:
Hypnóza
režie Ernst De Geer
Švédsko, Norsko, Francie, 2023
Cena FIPRESCI za film v hlavní soutěži
Hypnóza
režie Ernst De Geer
Švédsko, Norsko, Francie, 2023
Cena FIPRESCI za film v soutěži Proxima
Imago
režie Olga Chajdasová
Polsko, Nizozemsko, ČR, 2023

KVIFF EASTERN PROMISES 2023

WORKS IN PROGRESS
Works in Progress Post-production Development Award:
I’m Not Everything I Want to Be
režie Klára Tasovská
ČR, Slovensko, Rakousko
Works in Progress TRT Award:
Tasty
režie Egle Vertelyteová
Litva, Estonsko
Works in Progress Karlovy Vary IFF Award:
Bikechess
režie Assel Aušakimovová
Kazachstán, Francie, Norsko
WORKS IN DEVELOPMENT - FEATURE LAUNCH
Works in Development Award:
Flight from Kabul
režie Sahrá Karimiová
Slovensko
Connecting Cottbus Award:
Excavators
režie Argyro Nicolaouová
Kypr
Rotterdam Lab Award:
God Break Down the Door
producent Tomáš Pertold
ČR

FIRST CUT+ WORKS IN PROGRESS
TRT First Cut+ Award:
Allen Sunshine
režie Harley Chamandy
Kanada, USA

Zdroje: