Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Aktualizováno: Koordinátor testování na covid končí, šíření nákazy dále zpomaluje

Aktualizováno: Koordinátor testování na covid končí, šíření nákazy dále zpomaluje
Národní koordinátor testování na covid-19 Marián Hajdúch | zdroj: Profimedia

Národní koordinátor testování na koronavirus Marián Hajdúch rezignoval na funkci. Nechce prý odborně krýt politická rozhodnutí, s nimiž nesouhlasí. V pondělí mezitím přibylo v Česku 3572 nakažených, tedy asi o 800 méně než před týdnem.

Národní koordinátor testování na covid-19 a vedoucí laboratorní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Hajdúch o záměru skončit k 31. prosinci informoval ministra Jana Blatného (za ANO) minulý týden. Své rozhodnutí vysvětlil rozladěností z toho, jak ministerstvo přistupuje k odborným názorům. Podle Hajdúcha se ministerstvo názory odborníků často neřídilo. V rozhovoru pro Deník N své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné tím, že nechce poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, s nimiž nesouhlasí. Vedle toho se chce věnovat výzkumu.

"Od dubna letošního roku jsme připravili několik strategických dokumentů a doporučení, ale jen část z nich byla realizována," řekl Deníku N Hajdúch a doplnil, že velká část strategie nebyla plně uvedena do praxe. Současně vyjádřil nespokojenost s tím, že se o plánovaných záměrech často dozvěděl z médií. "A pak se zpětně těžko hledá cesta, jak je odborně zdůvodnit," řekl.

Ministerstvo zdravotnictví v reakci přes tiskový odbor Deníku N sdělilo, že "obecně při formulaci svých rozhodnutí vychází vždy z podkladů připravených odbornými skupinami, a to nejen při řešení epidemie nového typu koronaviru". Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že Hajdúchovu rezignaci respektuje.

Hajdúch, který je současně ředitelem Ústavu molekulární a translační medicíny, vede laboratorní skupinu ministerstva od jara a je jedním z autorů Národní strategie testování nemoci covid-19, na jejímž základě byla vytvořena síť laboratoří v zemi. Podle Hajdúchova názoru má na současnou epidemiologickou situaci v zemi vliv to, že se málo testuje. "Nepřesně se uvádí, že to hodně stojí, přitom testování nás od začátku epidemie stálo zhruba tolik, kolik ekonomové odhadují na jeden den lockdownu," dodal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK řekl, že už v minulosti mezi odborníky byly různé názory na testování. "Mne to samozřejmě mrzí, jsem rád, že pan Hajdúch je novým členem Rady pro vědu, výzkum a inovace a taky s ním spolupracuji na onkologickém projektu. Takže já s ním budu spolupracovat dál," uvedl a dodal, že jde o Hajdúchovo rozhodnutí. Vyjádřit se k dotazu, zda by testování na covid mělo být dostupnější, Babiš odmítl s vysvětlením, že není odborník.

V posledních týdnech klesají denní počty testů na koronavirus. Zatímco na přelomu října a listopadu se provádělo až více než 40 000 testů denně, minulý týden bylo testů za den od zhruba 20 000 do 25 000. Přes pokles množství testovaných však postupně klesá i podíl nově zaznamenaných případů covidu-19 na počtu provedených testů. Od rekordních 38 procent na začátku listopadu klesl do neděle 29. listopadu na přibližně 20,5 procenta, což bylo nejméně od 3. října. Index rizika protiepidemického systému PES zůstává na 57 bodech. Na úrovni odpovídající třetímu stupni pohotovosti z pěti se drží od 23. listopadu.

V pondělí přibylo v Česku 3572 nakažených. Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy nákazy koronavirem, testy potvrdily covid-19 celkem u více než 523 000 lidí. Hospitalizovaných bylo k neděli v Česku 4504 lidí, z toho 656 ve vážném stavu. S covidem-19 zemřelo 8295 lidí.

Zdroje: