Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Konkurenční boj velkých autobazarů tlačí úvěry na nákup ojetých vozů na historické minimum

Konkurenční boj velkých autobazarů tlačí úvěry na nákup ojetých vozů na historické minimum
zdroj: ThinkStock

Stále více lidí si ve velkých autobazarech vyřizuje jak nákup vozu, tak i jeho financování. Jejich počet oproti loňsku stoupl o více než třináct procent. Jde o výsledek letošní změny obchodní strategie renomovaných prodejců ojetých vozů: někteří v rámci konkurenčního boje nabízejí automobily dokonce s nulovým přeplatkem. 

Ještě před několika lety byl jedničkou na trhu leasing, jenže v takovém případě se majitelem vozu stává zákazník až po uhrazení všech splátek. Finanční gramotnost českých rodin roste a při současných minimálních úrokových sazbách stále více lidí využívá klasický úvěr. Část populace si již ověřila, že splátky rozložené v čase jsou ekonomicky výhodný způsob nákupu vozu, a že není nezbytně nutné šetřit deset let na produkt spotřebního průmyslu.

Současný trend zachytily i banky. Řada z nich nabízí speciální produkt pro nákup vozu, ale ve většině případů jde o modifikovaný spotřebitelský úvěr, u kterého se roční úrok pohybuje okolo deseti procent. Naopak autobazary mají primární profit z prodeje vozu, proto u vybraných vozidel nabízejí i nulové navýšení. „Měsíčně prodáváme stovky vozidel prostřednictvím finančních služeb. Díky těmto objemům umíme našim klientům nabídnout lepší podmínky, než by si sami vyjednali v bance,“ říká Pavel Foltýn z Auto ESA.

Způsob financování tak kopíruje vývoj na trzích v západní Evropě. To potvrzuje i průzkum, který společnost Auto ESA realizovala v říjnu. „Jedná se o zvýšenou poptávku po atraktivních finančních produktech a rozložení doby splácení do 48 měsíců. Aktuálně proto nabízíme například produkty buď s nulovou akontací, nebo s nulovým přeplatkem. U některých vybraných produktů tak platí, že si klient sto tisíc korun půjčí a stejnou částku také zaplatí,“ dodává Pavel Foltýn.

Významnou výhodou vyřizování úvěru přímo u prodejce je také časové hledisko. Celá schvalovací procedura zabere přibližně hodinu, což v praxi znamená, že zákazníci stráví vyřizováním úvěru mnohem méně času, než kdyby si jej vyřizovali sami v bance. Jelikož je společnosti znám předmět půjčky, pohlídá si, aby si klienti také zajistili i příslušný pojišťovací servis.