Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Kolik stojí… Život se psem! Od vodítka až po wellness

Kolik stojí… Život se psem!  Od vodítka až po wellness
zdroj: Tisková zpráva

O tom, že jsou Češi národem pejskařů, nemůže být sporu. Vždyť psů je u nás registrováno 2,5 miliónu! To nás staví na přední příčky mezi Evropany. Život se psem ale něco stojí. Víte, na co se připravit, když si chcete pořídit čtyřnohého parťáka?

Krása života sdíleného se psem se všemi radostmi a strastmi je pro leckoho nevyčíslitelná. Z druhé strany je ale nutno vědět, že pes potřebuje určitý standard péče, ať už máme na mysli standard krmiva, mlsků, výcvikových pomůcek, nebo dalšího nezbytného vybavení.

Pořízením psa náklady jen začínají
Ačkoli je pořízení psa v současnosti poměrně nákladné (pokud si ho s ušlechtilým úmyslem neberete z útulku nebo z nevědomosti z množírny), za štěně zaplatíte minimálně 5 000 Kč. Cena se ale může vyšplhat i na desítky tisíc korun. Vždy záleží na několika faktorech – na rase, původu i na subjektivním nastavení ceny prodávajícím. Například za oblíbeného yorkšírského teriéra jste mohli v době před pandemií zaplatit 6 000 Kč, ale také 25 000 Kč. Pandemie navíc cenu psů ještě zvedla, mnohdy i o třetinu.

Základní výbava: Kolik stojí pelech nebo misky?
Každý pes by měl mít svoje „místečko“. Svůj pelech, případně boudu. Zatímco pelíšek se dá pořídit v řádu stokorun až tisícikorun, bytelnější a zateplené psí boudy začínají na 8 000 Kč. Do boudy navíc potřebujete minimálně deku, ale ideálně něco měkčího. Komu by se líbilo spát na tvrdé zemi?

V základní výbavě nesmí chybět miska na vodu a nejlépe dvě misky na jídlo pro možné oddělení suchého krmiva od toho ostatního (například pamlsků, konzerv apod.). Započítáme-li jednu misku za stokorunu, což je zhruba cena za obyčejný nerezový kousek, vychází nám to na 300 Kč. 

obt1 Pokud se rozhodnete pro voříška, zaplatíte útulku obvykle jen symbolickou částku. Štěňata s PP ale mohou přijít až na vyšší desítky tisíc. | zdroj: Tisková zpráva

K základní výbavě samozřejmě patří vodítko a obojek. Když budete chtít zvolit zlatý střed (samozřejmě s ohledem na velikost psa, a tedy vodítka a obojku), můžete se vejít zhruba do 800 Kč. A zapomenout nesmíme ani na náhubek, zvlášť pokud budete chtít se psem cestovat. Sehnat se dá za 100 Kč. V dnešní době jsou ale všechny tyto potřeby k dostání i v designovém provedení. A to jsou pak jiné částky.

Kolik pes každý měsíc sní?
Nejdůležitější je ovšem od začátku až do konce života vašeho psího kamaráda krmivo. Kilogram obyčejných granulí se dá sehnat i za 20 korun. Výživová hodnota a složení takových granulí by vás ale měly odradit. Na druhém konci škály jsou granule, jejichž cena se pohybuje v řádu stovek za kilogram. Neplatí přitom, že čím je krmivo dražší, tím je lepší. Vždy sledujte jeho složení a vězte, že i výživově kvalitní krmivo se dá sehnat okolo 150 Kč za kilogram. 

Obecně se udává, že pes malé rasy, například yorkšírský teriér, sní ročně granule za zhruba 3 000 Kč. V tom ale nejsou započítané všechny ty mlsky navíc, které od vás určitě bude dostávat. U velkých ras to může být klidně 10 000 Kč.

Hračky, výcvikové pomůcky a zájmové potřeby
Pes bez hračky nemůže být. To nejde. Potřebuje jich několik – měkkou na mazlení, tvrdší na kousání, posilování čelistí a masáž dásní, balónek na ven, hlavolam pro budování a procvičování mentální kondice… Tady můžete utratit stokoruny ročně, ale když budete chtít svému čtyřnohému příteli skutečně dopřát zábavu, určitě vyndáte z peněženky mnohem, mnohem více.

obr2 Krmivo, pelíšek, hračky. To je základ, který ale můžete vyšperkovat třeba psím wellness nebo speciálními oblečky. Pak si ale připravte další tisíce. | zdroj: Tisková zpráva

Stejně tak tomu může být v případě výcvikových pomůcek – hojně používaný klikr je otázkou pár desítek korun, ale vášniví pejskaři mohou zatoužit po tunelu, slalomových tyčkách nebo třeba po vrhači míčků! Tady už budou tisícovky létat možná tak rychle jako právě ty míčky. 

Od věci není ani psí oblečení. V případě funkčních oblečků, jako jsou pláštěnka nebo zimní overal, investici skutečně oceníte, zvlášť pokud chcete mít menší plemeno a ke všemu třeba se srstí bez podsady (typicky například pudl). Za kus kvalitního psího oděvu dáte v průměru 1 500 Kč. Nepodceňujte ani psí botičky, které mohou v zimě posloužit jako ochrana před sněhem a v létě před rozpáleným povrchem, nebo kšíry.

Zdraví a rozmazlování pejska: Co by řekl na wellness a dovolenou v hotelu?
K nezbytné péči o psa patří také každoroční očkování, jehož cena se pohybuje v řádu stokorun. Zároveň je občas bohužel nutné počítat s léky – to když si padnete do oka s pejskem, který není úplně zdravý. Částky na léčbu se těžko předem odhadují, nicméně počítejte s tím, že každá návštěva veterináře bývá pořádný zářez do rozpočtu. Natož pak menší či větší lékařský zákrok a operace. 

Náš tip: Pokud vás zaskočí nějaké psí onemocnění či dokonce zranění, chcete pejskovi dopřát to nejlepší, ale nemůžete se vydat z úspor, zkuste moderní řešení, jakým je třeba odložená platba. Splácet pak můžete postupně, ale o zdraví vašeho chlupatého kamaráda se postaráte hned, jakmile to bude potřebovat. 

Možná vás to překvapí, ale i psi dnes mohou třeba na wellness, do hotelu nebo školky! Co se wellness týče, svému drahouškovi můžete dopřát například fyzioterapii, masáže, tejpování, elektropunkturu, strečink, hydroterapii, preventivní rehabilitaci nebo terapii Dornovou metodou. Ceny za hodinu se obvykle pohybují kolem 500 Kč. Otázkou je, jestli to váš pejsek skutečně ocení tak, jako byste to ocenili vy.

Jestli chcete se svým psem cestovat, má štěstí! Bude ho mít ale i v případě, že se rozhodnete jet bez něj a jeho umístit v hotelu pro psy. Když ho dobře vyberete, o pejska se tu postarají tak, že nebude mít čas na stýskání. Cena za den a noc v psím hotelu se značně liší podle vybavení, lokality a nabízených služeb, začíná zhruba na 300 Kč, ale může být i násobně vyšší. Jen pozor na to, že v této ceně nebývá započítané krmení. To pejskovi musíte přivézt vlastní.

A pokud chcete mít psa, ale zároveň jste často od rána do večera v práci, můžete mu zařídit psí školku. I tady vás jeden den vyjde asi na 400 Kč podle nabízených služeb, a dokonce si můžete pořídit i permanentku! 

Zdroje:
Inzerce