Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Kolik odchází policistů? Snad dost, aby měl John radost

Kolik odchází policistů? Snad dost, aby měl John radost
zdroj: tisková zpráva

Ministr vnitra Radek John (Věci věřejné) může být spokojen. Od policie odejde letos pravděpodobně podstatně více policistů, než původně předpokládal.

Z původně plánovaných 1200 policistů, kteří měli opustit uniformu, se počet podle odhadů policejního prezidia přiblíží až ke dvěma tisícům, přestože přesná čísla ještě nejsou známa.

Ministr vnitra Radek John se nemůže dopočítat, kolik vlastně od policie kvůli škrtům odejde lidí. Ve čtvrtek zveřejnil tiskovou zprávu, podle které z policejního sboru odešlo k 1. říjnu plánovaných 1200 policistů. A argumentuje tak tím, že se nejedná o exodus, jak předpovídali jeho kritici, když běžná fluktuace ročně činí 1400 policistů.

V nedávné době se zdvojnásobily žádosti o odchod do civilu, což konečné číslo výrazně navýšilo. "Kolegové jednak využili odstupného, ale především se v nich projevila naštvanost na vedení resortu, korunovaná Johnovým citátem, že polovina odcházejících jsou lemplové. Tady byla překročena mez únosnosti a já jsem pana ministra dopisem vyzval k omluvě," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda policejních odborů Milan Štěpánek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz