Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Přežije tištěná kniha elektronickou éru?

Přežije tištěná kniha elektronickou éru?
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Před pád lety jsme překročili práh knižní revoluce. E-knihy se těší čím dál tím větší oblibě. Aby se čtenář ponořil do příběhu, stačí mu jen digitální soubor a jakýkoliv mobilní telefon, tablet, čtečka nebo počítač. Znamená to, že je tradiční tištěná kniha utlačovaná tíhou elektronických nosičů a nových technologií odsouzená k nevyhnutelnému zániku?

Scéna z filmu Snídaně u Tiffanyho. Audrey Hepburnová alias Holly Golightly sedí v knihovně. Na očích má své pověstné obrovské sluneční brýle. Pročítá si knihu o jižní Africe. Na stole na ní čeká další šestice na stejné téma. Film pokračuje dál ve své zápletce, vyznáním lásky spisovatele Paula.

Kultovním filmem se motiv knih prolíná neustále, stejně tak jako skutečným životem každého člověka. Pohádkové příběhy z dětství, slabikář, další školní učebnice, povinná literatura nebo nejnovější román populárního autora severské krimi. Až dvě třetiny čtenářů sáhnou raději po tištěné verzi knihy.

Tlak novodobé technologie na psané svazky je ale čím dál tím silnější. V souladu s celosvětovým trendem, trh s digitálními knihami v České republice neustále roste, a to dokonce rychleji než ten s knihami v tradiční podobě.

V roce 2015 se obrat z prodeje e-knih podílel na obratu celého knižního trhu zhruba dvěma procenty. Čtenáři si moderní digitální díla vybírají zejména kvůli jejich nižší ceně, lepšímu skladování i dostupnosti. Problémy s poničenou vazbou, taháním těžkých svazků, ztrátou oblíbené záložky a s tím spojeným zdlouhavým hledáním konkrétní stránky, jsou minulostí.

Citové pouto a tak trochu fetiš

Tištěné knihy však neustále bojují o své místo na výsluní (a na policích) a zatím úspěšně. E-knihy se staly spíše alternativou, přidanou hodnotou k tradici tištěných svazků. Kniha pro své rozluštění potřebuje pouze znalost čtení. Proto je jako nosič informací v určitém ohledu dokonalá. Šustění stránek, typická vůně papíru, psaní poznámek na okrajích nebo chuť vystavit si konkrétní svazek v knihovničce. Tyto zážitky virtuální podoba může jen těžko nahradit.

Digitalizace knižního průmyslu se více projevuje v popularitě internetových knižních bloggerů a recenzentů. A stále se objevují noví aktéři. Každoročně literární web Československá bibliografická databáze vyhlašuje soutěž o nejlepšího knižního bloggera roku. V kategorii Knižní skokan roku se oceňuje blog, který byl založen v tomto roce.

Silné citové pouto čtenářů k jejich knihám chápe i Svaz českých knihkupců a nakladatelů, který každoročně připomíná Světový den knihy a autorských práv, který se již od roku 1995 slaví 23. dubna. Přichází tak s kampaní Kniha ti sluší.

Kampaň knihu zobrazuje jako společníka moderního člověka, který prostřednictvím svého obsahu dokáže pomoci v každé životní situaci. "Mám radost, že kampaň má čím dál větší podporu napříč českou společností, a doufám, že toto poselství nakonec zaslechnou nebo uvidí i ti, kteří mají možnost knižní kultuře pomoci prostřednictvím dobře napsaných zákonů," říká předseda Svazu Martin Vopěnka.

Stejně zaměřený je i projekt několika knihoven v Česku Kniha do vlaku, který umožnil čtenářům půjčit si knihu v nástupní stanici a vrátit ji ve stanici výstupní. I přesto, že většina cestujících je vybavena mobilními přístroji, knihu si rádi přečtou studenti, maminky s dětmi i senioři. Scéna ze Snídaně u Tiffanyho by se tak mohla odehrát i  dnes, třeba v již zmíněném vlaku. 

Zdroje:
Vlastní