Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

KLDR jaderné zkoušky nechystá. Kim je stále nemocný

KLDR jaderné zkoušky nechystá. Kim je stále nemocný
Vůdce Kim ví, jak během raketových testů nastolit dobrou náladu | zdroj: Isifa.com

Severokorejský režim takřka osiřel, vůdce Kim Čong-un je stále nemocný (zemi vede jeho mladší sestra) a KLDR propadla takové trudnomyslnosti, že dokonce ani na jaderné testy nemá chuť. Pchjongjang hlásí, že žádné zkoušky nechystá a dokonce je připraven obnovit mírové rozhovory "šestky". 

Kimovu indispozici severokorejský komunistický režim oficiálně popírá. Proslýchá se ale, že politbyro ústředního výboru Korejské strany práce už před měsícem pověřilo dočasným vedením země mladší sestru vůdce, teprve sedmadvacetiletou Kim Jo-čong. Alespoň to tvrdí organizace North Korea Intellectual Solidarity (NKIS), kterou založili severokorejští exulanti žijící v Soulu.

Kim se už měsíc neobjevil na veřejnosti. Podle NKIS se léčí na luxusní klinice určené pro stranické špičky. Spekuluje se o tom, že trpí dnou, podle některých zdrojů zase podstoupil operaci obou kotníků a nyní se z ní zotavuje.

V každém případě se s KLDR něco děje, nepřipravuje totiž v současné době žádné jaderné zkoušky a dokonce by nebyla proti, kdyby zástupci takzvané šestky (Rusko, Čína, Japonsko, USA a obě Koreje) znovu usedli k jednacímu stolu.

Jaderných zbraní se ale zatím úplně vzdát nehodlá, podle severokorejského velvyslance při OSN SO So-pchjonga ale slouží především k zastrašování Američanů.

Jednání šestky o ukončení jaderného programu KLDR byla přerušena v roce 2008. V následujícím roce Severokorejci uskutečnili svůj druhý jaderný test, ten první oznámili už v roce 2006. 

Zdroje:
Vlastní